eco-toerisme


Gisteren een fijn feestje gehad voor de verjaardag van Adam (ondertussen 15!) en vandaag ben ik de hele dag op de fiets in Gent. Een groep van een twintigtal mensen uit Brugge komt naar hier om kennis te maken met de transitie-initiatieven in deze stad. De dag is een initiatief van Vorming-plus Brugge.

Bij de voorbereiding is me nog maar eens duidelijk geworden hoeveel interessante initiatieven er bezig zijn, niet enkel van de stad, maar ook van ondernemers, buurtgroepen, individuen enzovoort. Denk maar aan het oprichten van de eigen energie-coöperatieve, sociale en ecologische initiatieven zoals de Boerse Poort en Far Field, de ondernemers die bezig zijn met duurzame frietjes of strobalen huizen. Er zijn acties waar de stad en bewoners de handen in elkaar slaan zoals de zwerfvuilacties in het Kokerpark of de Crowdfunding van Trafiek. En dat is maar een kleine selectie van wat er hier allemaal te doen is, overzichten zijn onder te vinden op Gentintransitie, het Gents klimaatverbond en het Ecoplan.

En daarom zat ik te denken, aangezien we in de toekomst heel nieuwe vormen van vakantie en toerisme nodig hebben moet het ongetwijfeld mogelijk zijn om in Gent (en andere steden) eco-toerisme te starten. Waarbij mensen met de fiets kennismaken met de sociale en ecologische projecten, net zoals Freiburg heel veel van dat soort bezoekers over de vloer krijgen. Dit soort toerisme kan zorgen voor tewerkstelling én de verspreiding van goede ideeën.

(hier de enthousiaste vrijwilligers van Trafiek)

crowdfunding-trafiek1

Een reactie op “eco-toerisme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s