rotsen, water en dennen


Deze morgen om zes uur aangekomen in de haven van Gent, na 48 uur op de boot. De volgende dagen schrijf ik hier zeker wat meer impressies, hier alvast enkele losse beelden…

Noorwegen is in elk geval een droom voor elke ingenieur die graag tunnels en bruggen bouwt. Het grillige landschap en de vele eilanden zorgen voor een veelvoud aan betonnen constructies onder de grond en boven het water. Liefhebbers van hout(skellet) bouw komen er ook tot hun trekken.

IMG_0790Heel veel woningen worden in hout opgetrokken, waarbij vroeger de gewoonte was om massief houten huizen te gaan bouwen. Vaak ook met intensieve groendaken. Opvallen trouwens dat deze huizen goed worden onderhouden. Sommige er van staan er al honderden jaren, zoals dit mooie kerkje in Roldal (uit de dertiende eeuw).

IMG_0831

Noorwegen heeft ongeveer 5 miljoen inwoners, en naar schatting 1,2 miljoen boten. Dit heeft niet enkel te maken met het vele water, maar ook met de rijkdom van het land. Sinds Noorwegen een olieproducent is geworden kent de economie grote groei. De goede kant is dat er veel geïnvesteerd wordt in sociale voorzieningen en cultuur, de minder goede kant is dat er steeds meer wegen, auto’s, boten, supermarkten en andere voetafdrukverhogende consumptie is.

Wat de olie-industrie betreft, onderweg zie je vanop de boot heel van dergelijke boorplatformen. De grote winsten die gemaakt worden in de olie en gasindustrie maken dat er weinigen redenen zijn om deze fossiele brandstoffen onder de zeebodem te laten zitten. IMG_0857

En dat is dan weer jammer als je ziet welke prachtige natuur er in de Scandinavische landen nog te vinden is. De fjorden en meren, de bossen met rendieren, elanden, lynxen en herten, de zeehonden, zeearenden en talrijke vogelsoorten. De voorbije week heb ik toch enkele keren gevoeld hoe belangrijk dit alles is, en hoe sterk wij allemaal afhankelijk zijn van de natuur die we ondertussen bedreigen.

Morgen wat meer over de interessante ontmoetingen en uitstapjes. Ik ga me nu eerst wat bezighouden met honderden mails en een paar machines was die moeten gedaan worden…

Een reactie op “rotsen, water en dennen

  1. Wanneer je vanuit het zuiden (Telemarken) naar de poolcirkel reist, dan begrijp je hoe belangrijk het is om in te zetten op natuurbehoud. Wij deden dit een 20 tal jaar geleden en ghet maakte blijvende indruk op me.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s