uitgelezen: The power of just doing Stuff


Het is alweer 7 jaar geleden dat de eerste ‘Transition Town‘ van start ging in Totness. De beweging is ondertussen actief in zo’n 40 landen. Bezieler van het model, Rob Hobkins, bracht enkele weken terug een nieuw boekje uit: ‘The Power of Just Doing Stuff, How local action can change the world.’

the-power-of-just-doing-stuff-195x300Ik heb het meteen besteld en gelezen – een beetje ongerust omdat het misschien hetzelfde zou zijn als het boekproject waar ik mee bezig ben. Het boek is vooral interessant voor wie nog niet zoveel in contact is geweest met de transitiebeweging. Het eerste hoofdstuk staat stil bij de grote uitdagingen van onze tijd, met name klimaat, energie en economie. Waarbij duidelijk is dat deze niet aangepakt kunnen worden met de Business as Usual benadering. Daarom pleit Hobkins voor het ‘Nieuwe Grote Idee’,  namelijk dat lokale actie wel de wereld kan veranderen.

Het tweede stukje legt uit hoe lokale transitiegroepen werken. Aan de hand van vele voorbeelden zien we hoe het gaat over het zoeken van mogelijkheden, het geloven in eigen kunnen en culturele verandering.

Hoofdstuk drie gaat in op de manier waarop je zelf een groep kan starten. Daarbij is er aandacht voor het bewustwordingsproces, het opzetten van concrete projecten en het vormen van de groep.  Het volgende hoofdstuk nodigt uit om te gaan dromen en vertelt een aantal verhalen van groepen die concrete projecten hebben gerealiseerd zoals een lokaal energiebedrijf of een wekelijkse markt met lokale producten. Tenslotte zijn er nog een aantal websites en voetnoten toegevoegd.

Voor mezelf bracht het boek niet zoveel nieuws. De vele voorbeelden, geïllustreerd met foto’s, laten wel zien dat er veel aan het gebeuren is en kunnen voor inspiratie en kracht zorgen bij mensen en groepen die zelf ook aan de slag willen gaan.  Omdat het boek ook vertrekt van de situatie in Groot-Brittanië zullen mensen hier wellicht meer hebben aan ‘Groeten uit Transitië‘.

Wat Vlaanderen betreft kan je hier de lijst zien van startende en lopende transitie-initiatieven. Toch wel een indrukwekkende lijst, zeker als je weet dat er nog heel veel andere zaken worden opgezet die niet onder deze noemer vallen, maar evengoed bezig zijn met de kracht van verandering door dingen te doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s