waarom


Geen nieuw proefstukje vandaag, enerzijds omdat ik zeker tijdens juli en augustus eerder kies voor een 21-urenweek, anderzijds omdat bij ik de ‘research’ zoals dit dan heet, regelmatig interessante zaken tegenkom die ik wil lezen en uitzoeken. En vaak leidt dat weer tot andere sites en interessante informatie. Want als het gaat over alternatieven, goede voorbeelden, nieuwe ideeën en verrassende inzichten over hoe we tot een andere wereldorde kunnen komen dan is er geen sprake van schaarste. Integendeel, overvloed is het juiste woord.

Vanuit die gedachte vertrekt ook de Nederlandse beweging Durftevragen. Hun boek kan je trouwen gratis downloaden via deze link. Het uitgangspunt is eenvoudig; alles wat we nodig hebben om onze dromen te realiseren is er, het is alleen een kwestie van er te durven om vragen. Ze gaan er ook vanuit dat mensen vaak meer plezier hebben aan delen en helpen, dan aan louter vanuit eigenbelang handelen. Een stelling die steeds meer ondersteund wordt door wetenschappelijk onderzoek. Veel ideeën uit het boek passen in een nieuw paradigma, waar delen belangrijker is dan bezitten, waar geld terug een middel wordt en geen doel, waar samenwerken meer oplevert dan competitie.

Het vlot geschreven boek maakt ook wat uitstapjes naar de psychologie van verandering. Zo verwijzen ze naar een TED lezing van Simon Sinek die het belang van de ‘waarom’ vraag uit de doeken doet, en een benadering toelicht die bijvoorbeeld ook voor de milieubeweging (of politieke partijen) voor vernieuwende communicatie zou kunnen zorgen. Over al dat soort dingen wil ik zeker nog proefstukjes schrijven, maar voor vandaag stel ik voor  eens te kijken naar deze lezing. Je kan hier ook een ondertitelde versie bekijken)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s