proefstukje # 2: word activist


Deze zomer wil ik uitproberen of ik genoeg materiaal kan bij elkaar schrijven voor een boekje over verandering. Regelmatig zal hier een voorproefje verschijnen. Alle reacties zijn zeer welkom.

# 2: word activist

“Twijfel er nooit aan dat een kleine groep bedachtzame en vastberaden burgers de wereld kan veranderen; het is zelfs de enig mogelijke manier”. Margaret Mead.

Mededogen en bewustzijn, allemaal goed en wel, maar met meditatie en oorkaarsen alleen zullen we er ook niet geraken. Tijd voor actie. Ik heb me voorgenomen in dit boekje niet te schrijven over de onnoemelijke hoeveelheden onrecht en leed op onze aardbol. Maar neem gerust van me aan dat daar geen gebrek aan is. De ecologische vernietiging die aan de gang is zal dit nog een pak erger maken. Dus ja, er zijn redenen genoeg om in actie te komen.

Je kan altijd denken dat het ‘mijn tijd nog zal duren’ of dat je zelf buiten schot zal blijven. Je kan hopen dat er andere mensen zijn die hun nek uitsteken en voor jou de kastanjes uit het vuur halen.  Je kan – zoals zovele anderen- jezelf zien als een machteloze druppel in een oceaan van onnoemelijke krachten. Of je kan op een dag wakker worden met het besef dat wat je doet en denkt wel degelijk een verschil maakt.

Je kan kiezen uit een hele reeks manieren om je invloed te gebruiken. Zodra de dag start maak je keuzes, en aangezien alles met alles is verbonden hebben die keuzes gevolgen.  Het begint met de koffie die je drinkt en de manier waarop je naar je werk gaat. Aan welke bank vertrouw je je spaargeld toe en welke criteria spelen mee bij de keuze van je groenten of je kledij? Als consument gebruik je direct en indirect grondstoffen en energie en veroorzaak je afval en een gevarieerd aanbod van emissies.  Je keuzes laten bepalen vanuit dit besef kan een goede stap zijn. Tegenwoordig is er een trouwens een overvloed aan sites en publicaties voor consumenten die een positieve impact willen maken. (zie ook xxx)

Een tweede manier van beïnvloeding is mogelijk via allerlei contacten met andere mensen.  Daarbij geef je bewust of onbewust de hele tijd impulsen. Door op je werk aan te komen met je zelfgebakken brood, of enthousiast te vertellen over een mooie wandeling.  Door op familiefeestjes uit te leggen hoeveel je bespaarde door te kiezen voor groene stroom, of door je kinderen aandacht te geven in plaats van geschenken.  Door je koffiebeker niet achteloos in de trein achter te laten. Door in de winkel vriendelijk het aangeboden plastiek zakje te weigeren. Het lijken allemaal onbelangrijke daden, maar vergeet niet dat menselijk gedrag aanstekelijk werkt.  Je hebt het zelf wel eens meegemaakt hoe je vrolijk kan worden van een buschauffeur die je hartelijk welkom heet op zijn bus.

Actievoeren, level drie:  de petities,  betogingen, sit-ins,  pamfletten, en nog 194 andere manieren om maatschappelijke thema’s aan te kaarten. Tenminste, tot dit aantal actievormen kwam verzamelaar  Gene Sharp, die jarenlang onderzoek deed naar manieren waarop burgers geweldloos actie voeren. Je kan doneren voor ontelbare goede doelen, je kan meedoen met lokale acties om een park op te ruimen, je kan vrijwilligerswerk doen, je vastketenen aan bedreigde bomen, een aandeel kopen van een coöperatieve,  je kan via sociale media petities tekenen,  je kan een affiche voor je raam hangen of een pin dragen ten voordele van een met uitzetting bedreigde vluchteling. Het aanbod is eindeloos en je kiest zelf hoe ver je wil gaan.  Wie bewust dat soort keuzes maakt zal een effect sorteren.

Er is trouwens nog een goede reden om in actie te treden: eigenbelang.  Wat minder vlees eten, meer fietsen en of kiezen voor ecologische shampoo hebben allemaal een positieve invloed op je gezondheid. Maar er is meer, steeds meer onderzoek toont aan dat als je iets doet wat positief effect heeft op de omgeving dit een beter gevoel geeft dan het nastreven van je eigenbelang.  Doelbewust acties ondernemen die de wereld rondom jou een stukje beter maken versterkt je eigenwaarde en tevredenheid.  Je bewust worden van je invloed en die positief gebruiken kan wonderen doen. (zie ook #.. van binnenuit)

We kennen allemaal het verhaal van Rosa Parks die weigerde haar plaats op de bus af te staan aan een blanke en daarmee de aanzet gaf voor de burgerrechtenbeweging in de Verenigde staten.  Die bewuste 1 december van 55 had Rosa geen groot plan, ze weigerde mee te gaan met de redenering dat ze minderwaardig zou zijn omwille van haar huidskleur.  Moedige mensen die opstaan, die een kleine daad stellen, een zinloze regel overtreden,  een eenvoudig voorbeeld stellen. Zij maken het verschil, en je kent ze wel. Je bent er zelf één.

Leestips:

Kijktip: de aanstekelijkheid van het voorbeeld.

3 reacties op ‘proefstukje # 2: word activist

  1. “Je kan – zoals zovele anderen- jezelf zien als een machteloze druppel in een oceaan van onnoemelijke krachten.”

    Als die druppels elkaar ooit vinden ziet een onnoemelijke kracht het levenslicht.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s