voor de wetenschap


Nu er steeds meer mensen groenten gaan kweken in de stad komt de vraag wel eens boven of dit allemaal zo gezond is. Want uiteindelijk rijden in de steden auto’s, vrachtwagens en bussen rond, en zit je vaak niet ver van grote invalswegen of zelfs autostrades.

wetenschapIn Gent is er een onderzoek opgestart om dit uit te zoeken. Ik ben een van de deelnemers die daarvoor volgens zeer strikte procedures Grand Rapids sla aan het kweken is. Daarvoor kreeg ik een bak, teelaarde, een zakje met zaden en materialen voor de inschatting van de atmosferische afzettingen. Dit klinkt nogal indrukwekkend maar het gaat gewoon over een plastiek bekertje en een papier filter. De bedoeling is daarmee vast stellen aan welke stoffen de sla wordt blootgesteld.

Op twee vastgestelde momenten moet de sla geoogst en gewogen worden. De helft van de sla moet 3 x gewassen worden. Alle geoogste sla moet dan in de bijgeleverde zakjes worden gedaan en terug binnengebracht. Daarmee kunnen in laboratoria de nodige testen gebeuren om uit te zoeken hoe het het zit met de gezondheid van onze stadssla.

Na het experiment mogen we de bak houden, en als de sla opnieuw begint te schieten mag die natuurlijk geconsumeerd worden. Of zou het beter zijn te wachten op de resultaten van het onderzoek?

3 reacties op ‘voor de wetenschap

  1. Mooi initiatief, ik verwachte verschillende resultaten, afhankelijk van de locatie, maar die niet significant verschillen in functie van de gezondheid. Opeten die handel.

    Like

    1. Ik verwacht ook sterk verschillende resultaten, maar ik vrees ook voor resultaten die wel significant negatief zijn voor de volksgezondheid. Hopelijk krijg ik ongelijk.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s