een tussentijds balansje


Gisteren dus de laatste gemeenteraad afgesloten om 01u15, een vergadering van 6 uur en 15 minuten, en dit nadat we de dag ervoor ook al eens 4 uur hadden vergaderd. Daarmee kan ik zeggen dat de ‘kennismakingsfase’ van zes maanden in de lokale politiek voorbij is. Tijd om even terug te blikken, waarbij er een verschil is tussen het werk voor en achter de schermen.

Vooreerst zijn er de openbare commissies en gemeenteraadsvergaderingen (36 avonden als ik juist heb geteld). Hier valt me toch op dat het voor een groot deel gaat over rituelen en strategie. Patrick Jansens zegt in een uitzending van Touché: ‘de gemeenteraad kraanwaterHLNzou het hoogtepunt van de democratie moeten zijn, maar uiteindelijk is het enkel theater’ (deel 2, vanaf minuut 7). Het klopt dat eenmaal een punt op de gemeenteraad komt de beslissing al grotendeels genomen is en de nog enkele rituelen worden opgevoerd voor de pers en eigen achterban. Misschien is mijn beperkte ervaring in theater en met de media daar wel van pas gekomen.

In een commissie kon ik wel wat accenten leggen, door bijvoorbeeld regelmatig aandacht te vragen voor bijvoorbeeld duurzame aankopen, voor soberheid in de manier van werken of milieuvriendelijk maken van sportevenementen. Als het dan lukt om een paar voorstellen te realiseren zoals rond vis, of het kraantjeswater dan geeft dat uiteraard wel wat voldoening.

Ten tweede is er het werk tussendoor, via contacten met schepenen en kabinet, op basis van burgers en organisaties, via intercommunales en andere vertegenwoordigingen. Hier gaat het over het oplaten van proefballonnetjes, doorspelen van ideeën, vragen stellen rond bepaalde dossiers, mensen samen brengen en concrete voorstellen doen. Dit is een boeiend terrein omdat ik wel het gevoel krijg me hier en daar nuttig te kunnen maken. Concreet ben ik bijvoorbeeld bezig geweest rond depots voor de Voedselteams, mee zoeken naar de invulling van stadslandbouw of de zoektocht naar een coöperatief model voor hernieuwbare energie. Dit zijn dossiers die pas op langere termijn tot resultaten leiden en waar ik de volgende jaren wil blijven rond werken.

Er zijn nog wel aspecten van het politieke leven die een terugblik verdienen, maar daar ga ik de volgende dagen nog wel op in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s