de kracht van doen


Twee zaken vielen me meteen op bij de eerste zitting van de gemeenteraad in januari. De vele lichten in de zaal en het flessenwater. We zijn 6 maanden verder, ik heb het thema enkele keren aangekaart en zelf kannen kraantjeswater aangebracht. Gisterenavond was ik dan ook blij verrast door de nieuwe flessen KRNWTR op alle banken. Een initiatief van schepen Sofie Bracke, die meteen akkoord was toen ik voorstelde om meteen de luchters te doven, en daarmee 90 spaarlampen uit te schakelen voor minstens 4 uur.

Het zijn geen wereldschokkende zaken, maar ik geloof wel dat dergelijke acties kleine puzzelstukjes zijn in de omslag die we moeten maken. Ik merk dat steeds meer collega’s van alle partijen daar positief op reageren.  Een andere open-VLD schepen Mathias De Clerck is bijvoorbeeld een enthousiaste bakfietsgebruiker geworden. Ik ben net zijn boek aan het lezen, waar heel wat groene ideeën instaan. Dus blijf ik hopen dat hier een beweging in de goede richting is ingezet. De wind van verandering is op meer en meer plaatsen voelbaar, het aantal ‘give-boxen‘ neemt snel toe, de leefstraten worden positief geëvalueerd, zelfs de horeca in de Overpoort wil nu een fietsstraat. Zeer opvallend, veel van deze initiatieven starten van onderuit, van mensen die ervoor kiezen om de handen uit de mouwen te steken.

De inspanningen rond klimaatverandering krijgen ook aandacht in de media, zo is er deze reportage van VTM over de klimaatacties in Gent. Aangezien vandaag ook Obama met nieuwe klimaatplannen komt aanzetten misschien reden tot wat hoop.

Maar meer nog dan verklaringen en intenties zijn het echter daden die de wereld veranderen. Dit is ook de boodschap van Rob Hobkins in zijn nieuwe boekje ‘the power of just doing stuff“. Hier een niet altijd even duidelijk filmpje over de lancering van dit boek. Je kan hier binnenkort nog een bespreking verwachten. Ondertussen probeer ik mijn bescheiden bijdrage te leveren aan de kracht van gewoon dingen doen.

Een reactie op “de kracht van doen

  1. Het is zeker goed om positieve zaken in onze huidige maatschappij te vermelden, maar toch heb ik de laatste tijd meer en meer het gevoel dat we voor elke stap vooruit er twee achteruitgaan:-( De kloof tussen arm en rijk wordt overal opnieuw groter, agressie neemt toe, respect voor medemens, dier en natuur gaat achteruit…
    Ik ben ervan overtuigd dat we in de héél nabije toekomst véél harder én samen zullen moeten strijden om minstens drie stappen vooruit te gaan in onze maatschappij met de voorlopig toch dominant neoliberale mentaliteit!!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s