tussen de schermen


fietsstoraDeze week ben ik een kijkje gaan nemen bij Stora Enzo, de gigantische papierfabriek in de haven van Gent. Dit bezoek kaderde in een promotietoer van Indaver, gericht op nieuwe raadsleden en bestuurders van intercommunales. Het was een flink eindje fietsen, en veel gezelschap had mijn fiets niet op de parking.

Het was in elk geval een evenement in stijl. Shuttels met chauffeur om je van het onthaal naar de start te brengen, exquise hapjes en drankjes, een fotograaf die kiekjes maakt die dan meteen te zien zijn op de slotreceptie. Zoals jullie kunnen begrijpen, de biotoop waar ik me helemaal thuis voel.

Maar kijk, zonder het goed te beseffen stond ik plots aan een tafeltje te praten met niemand minder dan Chris De Hollander, de grote baas van Stora Enzo. Hij vertelde onder andere dat het gebruik van papier met ongeveer 5% per jaar vermindert, wat ik persoonlijk goed nieuws vind, maar voor het bedrijf is dat een probleem, want ze hebben jaarlijks 700 000 ton gesorteerd papier nodig om de persen te laten draaien. Aangezien er in België in totaal maar 600 000 ton voorhanden is, moeten ze dus elders papier vinden. Hij had het over de grote hoeveelheden warm water die ze over hebben – als ik ideeën had – graag. Natuurlijk ging het ook over duurzaamheid, en kwam ook de documentaire van Leo en An-Katrien ter sprake. Daar was mijnheer De Hollander niet zo blij mee, want zijn bedrijf wil enkel en alleen bomen met FSC of PEFC label. Het feit dat er wel eens iets mis loopt met de labels wou hij niet zo graag horen. Maar, eerlijk gezegd, dit was een interessante babbel met een vriendelijk man.

Toen mochten we met zijn allen in de hypermoderne aula voor een aantal lezingen. Er was wel iemand vergeten de mirco aan te zetten waardoor het allemaal niet zo duidelijk was, maar kijk, ook zonder die techniek ging het wel. Hoewel, na drie lezingen dacht ik even dat ik op een wedstrijd ‘de saaiste lezing van het jaar’ terecht was gekomen. Maar dat was buiten Chris De Hollander gerekend. Hij palmde het publiek in met een overtuigende speech, mooie beelden, indrukwekkende cijfers en de nodige humor. Stilaan kwam ook de aap uit de mouw.

Vanaf 2018 veranderd er namelijk iets in de afvalwetgeving waardoor bijvoorbeeld ook Chinese bedrijven hier het oud papier zouden mogen opkomen. De grote nachtmerrie van Stora Enzo, want dan kunnen ze de boeken sluiten. Zelfs nu is het zo dat sommige Vlaamse intercommunales hun papier naar Rotterdam brengen, terwijl er oud papier van Breda naar Gent komt. Niet te verwonderen dat de Antwerpse ring volstaat. Dus pleite meneer de Hollander gewoon tegen de vrije markt, en wou hij de aanwezige bestuurders overtuigen hun papier vooral bij hem af te leveren. Het argument van duurzaamheid kwam natuurlijk goed van pas,  als denk ik dat dit weer minder speelt als hij zijn afgewerkt papier kan verkopen in China.

storaenzoDaarna kwam het bedrijfsbezoek, en dat is natuurlijk indrukwekkend. De grootste krantenpapiermachine van de wereld, twee eigen energiecentrales, een sorteerbedrijf en nog veel meer.

Een gigantische kapitaalintensieve machine die echter stilvalt als we met zijn allen minder papier gebruiken of de markt verder wordt vrijgemaakt. Benieuwd hoe het daar de volgende 10 jaar zal gaan. Ik denk ondertussen op een plan om het warme water in te zetten (bijvoorbeeld voor Aquaphonics). Wie weet doe ik nog eens een projectje samen met de heer De Hollander.

6 reacties op ‘tussen de schermen

 1. tja, je kan die vrije markt beïnvloeden met taksen : bijvoorbeeld een taks op energie iplv op arbeid en dan vindt dat papier wel de dichst bijzijnde fabriek om herbruikt te worden … alleen zou papier zelve incl het concept reclamevod dan ook misschien gerecycleerd moeten worden tot iets vers.

  Like

  1. En hoe los je dan het sociaal drama op? Want waar blijf je met de grote aantallen mensen die altijd in een industrieel economisch weefsel hebben gefunctioneerd en niet direct ‘her programmeerbaar’ zijn?

   Like

   1. Dat is inderdaad een belangrijke vraag die moet gesteld worden en waarvoor ook actie moet ondernomen worden. In dit specifieke geval: de baas zegt zelf dat de aanvoer met 5% jaar daalt en ze zien zelf geen reden of mogelijkheid om het tij te keren denk ik (waarom anders zo’n receptie organiseren?) Waarom wordt er dan niet tijdig actie ondernomen? Ipv van te gaan zagen/klagen bij de overheid?

    Volgens hun website werkt er daar 400 m/v; dat is inderdaad niet niks.

    Like

 2. mathias, zoiets heet reconversie. En dat is dan weer alleen mogelijk als we overgaan tot kapitaalsvernietiging, en geen enkele private entiteit is daartoe bereid. Tot nu toe houden we ons allemaal bezig met het afwentelen van mogelijk verlies op anderen. Ethisch en economischer zou zijn om het verminderen, het verlies vrijwillig en gemanaged te organiseren…

  Like

 3. Ik heb er deze week nog eens over nagedacht: Er zijn veel meer jobs onrechtstreeks betrokken bij die fabriek. Ik was deze week toevallig bij een relatief grote recyclage-firma in Limburg. Eindbestemming van hun papier: Gent. En je moet er eens op letten hoeveel vrachtwagens er dagelijks op de baan zijn met oud papier…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s