de weg van alle vlees


In de commissie vergadering van woensdag was het beetje lastig. Want de bestellingen voor de scholen waar kooklessen worden gegeven zijn aan bod gekomen, met daarbij serieuze hoeveelheden vlees en vis. Woensdag stond het raamakkoord op de agenda waarbij een leverancier gezocht wordt die voor de tweede helft van 2013 en het jaar 2014 in staat is maximum 21 795 kilogram vers vlees te leveren. Daar moest ik toch wel even over tussenkomen.

Het gaat om pagina’s lange lijsten met gedetailleerde omschrijvingen over hoeveel blinde vinken of kippenlevertjes nodig zijn. De topper is kip (7100 kilo) gevolgd door rund (5795), varken (4420), kalf (3275), lam (970), struisvogel (100), Europees everzwijn (100) en paard (35 kilogram). Het is daarbij niet zo dat dit allemaal gekocht zal worden, maar dit zijn de maxima gebaseerd op de vorige jaren. Als ik daar even wat berekeningen op toepas: het gaat over een watervoetafdruk van 23 460 kubieke meter water en een CO2 uitstoot van 167 178 kilogram.

Bij het bestek staan een heleboel regels en verordeningen rond voedselveiligheid en dierenwelzijn waaraan het vlees moet voldoen. Jammer genoeg zijn er geen criteria van herkomst voorzien, en is er dus geen sprake van voorkeur voor korte keten of biologisch. Voor bevoegde schepen Elke Decruynaere ook een lastige kwestie – ze is zelf vegetariër- waarbij ze volop in gesprek is met de betreffende scholen om de hoeveelheden te verminderen en het veggie aandeel te vergroten. Het ergste is, dat het gaat om verplichtingen, want in de leerplannen staat wat de leerlingen allemaal moeten kunnen klaarmaken, en dat zijn vooral vlees- en Teh_featherless_chicken_by_Gabtrafvisgerechten. Zo zal de stad Gent ook 1300 kilogram tonijn moeten aankopen om te kunnen voldoen aan de Vlaamse leerplannen.

Je begrijpt dat dit voor mijn niet zo evident is, enerzijds ga ik dus bekijken of er minstens wat vragen kunnen gesteld worden over die leerplannen, anderzijds hoop ik toch dat we hier in Gent toch een actief beleid kunnen voeren om de hoeveelheden zoveel mogelijk te beperken en ecologische en duurzame criteria toe te voegen. Nog werk aan de winkel dus.

5 reacties op ‘de weg van alle vlees

  1. Leerplannen zijn gebaseerd op eindtermen. Deze laatste worden wél door de Vlaamse overheid vastgelegd en omschreven. Het beste is om op dat niveau in te grijpen.

    Like

    1. Maar dan is de belangrijke vraag of die vleessoorten zijn vastgelegd in de eindtermen of in de leerplannen. Ik zou op het niveau ingrijpen waar de vleessoorten in vermeld staan.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s