klimaatadaptatiestrategie


Voila, wie eens veel punten wil scoren met Scrabble moet maar eens proberen dit woord te leggen. Het is een term die we jammer genoeg de volgende jaren steeds meer zullen horen. Het feit dat we dit begrip nu zien opduiken wijst er ook op dat we te laat zijn. Te laat om de klimaatchaos te vermijden, en dus moeten we gaan nadenken hoe we ons kunnen voorbereiden op de gevolgen. Volgens Randers zullen we rond 2050 de drempel van de 450 ppm (deeltjes) CO2 equivalenten bereikt hebben en is de gemiddelde 2 graden opwarming een feit.

Ik breng dit nu even ter sprake omdat we gisteren in de commissie Milieu het Milieujaarprogramma hebben besproken en dus ook de klimaatadaptatiestrategie (zullen we voor het gemak KAS zeggen?) ter sprake kwam. De stad Gent gaat ervan uit dat de klimaatverandering gecombineerd met de stedelijke omgeving van Gent volgende secundaire effecten zal opleveren.
• wateroverlast door de stedelijke bodemafdichting en extreme neerslag
• hitte stress door opwarming en het stedelijke eiland effect (warmte opgeslagen in stenen)
• waterschaarste, te lage peilenin kanalen en problemen met waterwinning door droogte.
• problemen van afwateringssysteem rondom Gent en verzilting door stijging van de zeespiegel

Niet echt een opbeurend lijstje natuurlijk, al is het wel een goede zaak dat er aandacht is voor deze problematiek en er een beleid zal worden ontwikkeld. Het echt KAS zou binnen enkele maanden klaar moeten zijn en dan weten we hoe de Stad tegen 2030 klaar wil zijn voor mogelijke accidenten.

Ik heb alvast gesuggereerd om ook rekening te houden met problemen rond voedsel en energievoorziening. Want ook wat er op andere plaatsen in de wereld gebeurt kan tot hier voelbaar zijn. Denk maar aan een grote droogte in de VS en Rusland waardoor voedselprijzen de hoogte in schieten, of een internationaal conflict waardoor olieproducten duurder worden. overstromingenHet zou wel eens kunnen dat we boeiende tijden meemaken. Maar zoals het spreekwoord zegt, een verwittigde gemeenteraad is er twee waard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s