positieve actie


Nu we toch bezig zijn met andere ideeën, hier is er nog eentje. De ‘snelheidsloterij’. Er zijn ondertussen heel wat straten waarin camera’s zijn voorzien die de snelheid van chauffeurs meten en indien nodig de nummerplaat fotograferen om een boete te kunnen uitschrijven. Vanuit het principe ‘als we de daders straffen, dan houden ze er wel mee op’.

Een experiment in het Zweedse Hastighets toont aan dat het ook andersom werkt. Zo werden alle auto’s op een stukje weg gefotografeerd en kregen alle chauffeurs die zich aan de snelheidslimiet hielden een ticket voor een tombola. Gevolg, de gemiddelde snelheid op dit stuk weg ging met 22% naar beneden, en heel wat chauffeurs reageerden positief op de actie. Hier zie je hoe het in zijn werk gaat.

In Gent start er binnenkort nog een experiment rond verkeer en leefbaarheid. Er zullen drie leefstraten worden ingericht. Deze straten worden geknipt voor het autoverkeer en er komen  mobiele boompjes, moestuinen, picknicktafels en barbecues. Via bakfietsen en cargofietsen kunnen grote aankopen (gezamenlijk) georganiseerd worden, en de bewoners krijgen voor deze periode een abonnement voor het openbaar vervoer en toegang tot een deelauto.

Het project wil niet enkel de auto-mobiliteit verminderen maar ook mensen terug op straat krijgen en het contact tussen bewoners bevorderen. Het idee is gegroeid in de transitiegroep rond mobiliteit die een hele reeks interessante pistes hebben uitgewerkt in ‘de fiets van Troye’.

Het slagen en voortzetten van het project is afhankelijk van het draagvlak van de bewoners en de evaluatie. Als er voldoende enthousiasme is kan het project uitgebreid worden en nog een voorbeeld zijn van hoe met weinig middelen heel veel verandering mogelijk is.

3 reacties op ‘positieve actie

  1. Als ik het goed begrijp, is het de bedoeling om mensen die tot op de dag van vandaag zorgeloos van hun ‘recht’ gebruik maken, extra te belonen als ze dat doen op de manier waarop wij (de overheid) dat graag wilt. Alle anderen (die het licht al zagen) en hun gedrag daarop afstemden, zijn er aan voor de moeite. Het gaat er dus om strategieën te bedenken die van de ‘stouterikken’ brave mensen maken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s