andere manieren gezocht


Het ideetje van de GAS-beloning lokt wel wat discussie uit, of bijvoorbeeld de overheid een rol moet spelen bij het opvoeden van de mensen. Natuurlijk blijft het een basistaak van ouders om kinderen waarden mee te geven, maar je kan niet ontkennen dat de overheid nu al een belangrijke rol speelt door de organisatie van het onderwijs. En natuurlijk zijn ook alle vormen van boetes manieren om ongewenst gedrag te doen uitdoven, dus een groot verschil met beloningen is er misschien niet.

Wat ik wel geloof is dat we op zoek moeten gaan naar andere manieren om problemen aan te pakken. Zo ben ik ook voorstander van het experiment in Gent om in een parkje eens een tijdje het afval niet op te ruimen. Hier stellen ook nogal wat mensen dat dit  zwerfvuilniet zal werken omdat ‘afval afval aantrekt’ of omdat dit parkje een ‘magneet zal worden voor nog meer afval’. En wellicht zijn die beweringen wel gebaseerd op een realiteit, maar dit wil niet zeggen dat er geen andere realiteit zou kunnen zijn. Want het is duidelijk dat de traditionele aanpak zoals dagelijks opruimen, meer afvalkorven en boetes ook niet helpen.  Als we de dingen blijven doen zoals we ze altijd hebben gedaan dan zullen we de resultaten krijgen die we altijd gekregen hebben. Wie weet gaan mensen door geconfronteerd te worden met hun eigen gedrag daar eens over nadenken.

Daarom denk ik dat we de volgende jaren nog meer onze kijk op de dingen zullen moeten opentrekken en ruimte maken voor ideeën die op het eerste gezicht controversieel zijn. Allicht zal zo’n experiment regelmatig mislukken, maar als we daar dan iets uit leren zetten we een stap vooruit.

Als het gaat over opvoeden kunnen we ook hier de vraag stellen of er andere manieren mogelijk zijn. Daarom nog enkele recente links. Zo is er de vzw MamAditi. Dit is een vzw die natuurlijk opvoeden promoot. Jonge moeders die vaak eenzaam zijn in hun manier van opvoeden vinden elkaar dankzij deze vzw. Zij wisselen ervaringen uit omtrent onderwerpen die in onze maatschappij nog steeds een beetje taboe zijn: langvoeden, rapley-methode, draagdoeken, samen slapen, ecologisch luieren,…
Een andere organisatie is La Leche League. Dit is een organisatie die vrouwen begeleidt bij borstvoeding. Vaak kan een borstvoedingsstart zeer moeilijk verlopen en in onze maatschappij  wordt een jonge moeder in die situatie snel verleid door de overstap naar kunstvoeding, door het gebrek aan correcte informatie.

Hoe Griet en Stefan en hun kinderen proberen in hun dagelijks leven de omslag te maken kan je lezen op hun blog. Kortom zoeken en proberen lijkt me gezonder dan vasthouden aan methodes die toch niet werken.

4 reacties op ‘andere manieren gezocht

 1. Elke dag opnieuw merk ik hoezeer ‘geloofssystemen’ ons denken en doen bepalen. Als we willen veranderen moeten we ook durven twijfelen, elke dag, maar niet zodanig dat we er als mens van ‘omvallen’. Ikzelf maak regelmatig de oefening om na te gaan waar mijn onmiddelijke reacties en intuitieve standpunten op gebaseerd zijn. En vaak ontdek ik dan ‘aannames’ of ‘paradigma’s’ die verdienen om opnieuw onderzocht te worden….

  Like

  1. Dat is een positieve houding die meer mensen zouden ‘moeten’ aannemen.
   Een systeem dat ik ook wel toepas om naar mijn eigen fundamenten van mijn denken te zoeken en die tegelijkertijd in vraag te stellen is mij bij een bepaald onderwerp steeds maar weer de ‘waarom-vraag’ (of aanverwante vragen) te stellen. Zo komt men uit tot de essentie van bepaalde denken en heb ik voor mezelf o.a. vastgesteld dat ieder denken een dogmatisch karakter heeft maar het grote verschil o.a. zit in het al dan niet consequent toepassen van die dogma’s en hoe ‘diep’ die dogma’s zitten.

   Veel denken is intern inconsequent en tegenstrijdig, dit omdat er op allerlei niveaus vertrokken wordt van bepaalde dogma’s en allerlei aannames spelen. Ook komen veel visies eigenlijk voort uit een gevoel en inderdaad vertrekkend vanuit aannames en probeert men dan rationele argumenten te zoeken om deze visie te onderbouwen.
   Als men bewust de zaak omdraait, namelijk door te zien wat men als basisprincipes beschouwt en dan rationeel maar bewust van de eigen beperkte kennis probeert tot bepaalde visies te komen, stelt men soms vast dat de visies die men eerder had niet in overeenstemming zijn met de gehanteerde basisprincipes en/of dat het eigen denken tegenstrijdig is.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s