gedaan met de crisis


Ik heb een voorstel. Laten we vanaf nu ophouden om het woord crisis te gebruiken. Ik heb het wel een beetje gehad met de eindeloze stroom berichten over financiële, economische, ecologische, politieke, banken- en voedselcrisis (ik heb het woord zelf trouwens ook veel te veel gebruikt).

Het zou wel eens interessant kunnen zijn om crisis te vervangen door ‘omslag’, ‘ommekeer’ of ‘verandering’ om zo het tijdsgewricht waarin we ons bevinden te beschrijven. Of zoals Joanna Macey het zo mooi zegt: we zitten middenin ‘the great turning’. Want als we het zo bekijken hoeven we niet meer bang en verkrampt te reageren, maar kunnen we reikhalzend uitkijken naar wat komt. Probeer het eens, elke keer iemand op radio, TV of in een krant het woord ‘crisis’ gebruikt vervang je het door ‘omwenteling’ en meteen gaat er een wereld van mogelijkheden open.

Ik ga het woord ‘crisis’ niet plechtig begraven in een houten kist, maar ik ga het alvast zelf zoveel mogelijk mijden. Dan zijn we er meteen van af en komen we in een wereld van verandering. Om maar een voorbeeld te geven van deze omwenteling; op nauwelijks twee dagen tijd hebben al ruim 11 000 mensen een aandeel genomen in de nieuwe coöperatieve bank!  Geniet van het filmpje.

4 reacties op ‘gedaan met de crisis

  1. Mijn grote probleem met het woord als het om de economie gaat is dat het de indruk wekt dat het niet om een abnormale toestand gaat die binnenkort weer voorbij zal zijn, terwijl ik toch de indruk heb dat we de afgelopen twintig jaar vaker gezegd hebben dat het crisis was dan dat het goed ging. Onze manier van leven staat structureel onder druk maar welke verandering of omwenteling is de oplossing? Ironisch genoeg zijn het de conservatieven die het woord verandering het hoogst in het vaandel dragen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s