postjes pakken?


Gisterenavond hebben we op de gemeenteraad een hele reeks mandaten goedgekeurd. Het gaat over de zogenaamde ‘postjes’ die horen bij de politieke stiel. Als kersvers verkozene zie ik het dan ook als mijn plicht om eens uit te doeken te doen hoe dit nu allemaal in elkaar zit. (een beetje saai allemaal, maar transparantie is niet altijd onderhoudend)

In een grote stad als Gent zijn er ontelbare organisaties actief die nauw samenwerken met de stad of geheel of gedeeltelijk afhankelijk zijn van subsidie van de stad. Deze organisaties hebben allen hun algemene vergadering en raad van bestuur of commissies. Het is logisch dat de stad mee de richting kan bepalen van pakweg Max Mobiel of de sociale huisvestingsmaatschappijen, want ze zijn essentieel voor het uitvoeren van het beleid.

Daarom is er voorzien dat er in die raden van bestuur een aantal zitjes zijn voor vertegenwoordigers van het stadsbestuur, de raadsleden dus. Het is dan ook een traditie dat na elke verkiezing de hele lijst van mandaten wordt bekeken en terug herverdeeld, op basis van de uitslag. Iets waar nu ook Groen bij betrokken wordt.  Ik heb de volledige lijst bekeken en het gaat om maar liefst 470 zitjes in 258 organen van in totaal 81 organisaties. Daar zitten culturele instellingen bij zoals het SMAK of NTGent, er zijn intercommunales zoals Ivago of TMVW, er zijn de sociale huisvestingsmaatschappijen, enkele (hoge)scholen, vzw’s die bezig zijn met sport en toerisme, het stadsontwikkelingsbedrijf, het havenbedrijf, en zelfs de Gentse Wijnmetersgilde.

Die laatste is echter niet zo representatief, want als ik de lijst bekijk gaat het toch vooral over organisaties die mee bepalend zijn voor het stadsleven. Dus dat de overheid  mee het stedelijk ziekenhuis of de Topsporthal gaat beheren is niet zo gek, het gaat tenslotte om gemeenschapsgeld. Om redenen die mij niet altijd duidelijk zijn het vooral de gemeenteraadsleden die de zitjes gaan opvullen. Waarbij het wel eens zal gebeuren dat er meer zitjes dan nodig zijn gecreëerd om de politieke evenwichten te respecteren. De lijst en het aantal zitjes wat uitdunnen zou ik persoonlijk geen slecht idee vinden. Maar dit zijn nu regels van het spel, en die kan je niet zomaar veranderen natuurlijk.

Met de Groen fractie hebben samen de een lijst van 103 zitjes bekeken en afgesproken wie best geplaatst is om een mandaat op te nemen. Soms moeten het schepenen zijn, meestal gemeenteraadsleden en af en toe kan het ook iemand zijn die niet verkozen is. Ik heb al eerder gesproken over de plaatsen die ik zal innemen. Ik denk dat als alles rond is deze lijsten ook door de stad zelf worden gepubliceerd.

En dan is er nog de kwestie van de zitpenningen. Voor sommige raden van bestuur of vergaderingen is een zitpenning voorzien. Het gaar over maximum 1 derde van de mandaten (vooral de intercommunales).  Dit wordt gezien als een compensatie zien voor de grote tijdsinvestering die erbij hoort. Persoonlijk vind ik dit niet nodig, vooral omdat dit de perceptie van zakkenvullers alleen maar groter maakt. Ik weet nog niet over welke bedragen het gaat en misschien vind ik binnen twee jaar wél dat zo’n vergoeding best te verdedigen valt.

Ik heb tot hiertoe 1 algemene vergadering meegemaakt (voor het diner achteraf heb ik me verontschuldigd) en woensdag is er een raad van bestuur (waar ik weer ga passen voor de maaltijd achteraf). Ik zal hier in elk geval nauwgezet verslag uitbrengen van de vergoedingen die ik hiervoor krijg en of er al dan niet tonijn wordt geserveerd op de eventuele recepties.

Een reactie op “postjes pakken?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s