we doen en delen het zelf


Het zou niet slim zijn om alle oplossingen te verwachten van bedrijven of van de overheid. Meer nog, hoe moeilijker de situatie wordt, hoe meer we zelf ons lot in handen zullen moeten nemen. Het is dan ook met plezier dat ik alweer enkele nieuwe initiatieven kan voorstellen die daar volop aan werken. Het zijn groepen die bezig zijn met twee basisbehoeften: energie en voedsel en spullen.

De wind is van iedereen, maar windmolens niet. Daarom organiseert een groep mensen uit het Gentse een actie gericht aan de Provincie Oost-Vlaanderen om de wind terug schenken aan zijn burgers door het energielandschap open te stellen voor burgerinitiatieven onder de vorm van energiecoöperaties. Aangezien de provincie daar binnen enkele weken een beslissing in zal nemen een oproep om te tekenen voor propere, lokale en onafhankelijke energie: www.EnerGent.be. Deze groep is trouwens ook aan het uitzoeken of ze een eigen energiecoöperatieve kunnen oprichten om te investeren in hernieuwbare energie.

Wat voeding betreft is een van de grote problemen het ontbreken van grond voor jonge mensen die aan kleinschalige landbouwproductie willen doen. “Coöperatief natuurlijk” is een groep mensen die samen een stuk landbouwgrond willen aankopen. Daarop willen ze bos planten, aan tuinbouw (permacultuur) en recreatie doen. Of dit project zal slagen hangt af van de steun die gevonden kan worden bij de bevolking. Er werd al flink wat nagedacht over dit project, het resultaat daarvan kan je hier lezen, een stevig werkstuk vol interessante ideeën. Contactpersoon is Maarten Redant via mardukski@gmail.com.

geelddoorNu we overal nieuwe initiatieven zien opduiken die te maken hebben met delen hebben de slimme meisjes en jongens van Bewustverbruiken een overzicht gemaakt van alle deelinitiatieven. Dit maakt het voor ons alweer een stukje makkelijker om zelf op deze trein te stappen en te zien wat er allemaal gedeeld kan worden. Zet de site van gedeelddoor maar meteen bij je favorieten.

Al de alarmerende berichten in de media ten spijt, de nieuwe wereld krijgt ook stilaan vorm, meer nog, we kunnen er allemaal aan meewerken.

4 reacties op ‘we doen en delen het zelf

  1. Allemaal mooie projecten. Maar de kans dat het te weinig, te laat is acht ik spijtig genoeg zeer groot. We gaan nog spannende tijden tegemoet.

    Like

  2. Zou er kunnen een soort van sjabloon gemaakt worden voor het ‘delen’ concept? Want je kan vele zaken delen natuurlijk. Voor de niet-IT’ers is het echter niet zo gemakkelijk om zoiets in een duidelijke en eenvoudig te gebruiken website/app te gieten.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s