in de stille kempen


De voorbije weken is er met mondjesmaat informatie vrijgekomen van Limburg Gas NV die in de voormalige steenkoolmijnen in Limburg op zoek wil gaan naar gas. De NV vroeg alvast een vergunning aan om proefboringen te doen, zonder dat er een politiek debat is gevoerd over de wenselijkheid van dit project. Ook Shell toont  interesse in de mogelijkheid om in de Kempense ondergrond gas te ontginnen via de omstreden methode van ‘fracking’.

Bij ‘fracking’ wordt diep in de ondergrond een mengel van water, zand en chemische stoffen ingespoten onder hoge druk. Zo worden de lagen waarin het gas zich bevindt gebroken en komt er gas vrij. Het is een van de technologieën gericht op de onconventionele olie- en gaswinning. Omdat het duidelijk is dat het niet meer lukt de productie van conventioneel gas en olie nog op te drijven en omdat de prijzen flink gestegen zijn worden deze technieken die al lang bestaan nu economisch interessant. Ze maken duidelijk hoe ver we willen gaan om onze energieverslaving nog een tijdje te verlengen.

Alleen al omwille van het klimaatprobleem zou de keuze moeten zijn niet meer te investeren in fossiele brandstoffen en volop de kaart van de alternatieven te trekken. Niet dus. Er wordt gekozen om het fossiele pad verder te volgen met grote nieuwe milieuproblemen tot gevolg.  Denk maar aan vervuiling van grondwater, aantasting van natuurgebieden en grondverschuivingen, mogelijk zelf aardbevingen.

De fossiele lobby is echter sterk en het ziet er naar uit dat Joke Schauvliege weinig weerwerk zal bieden aan deze verleiding. Want Vlaanderen zal natuurlijk wel een graantje meepikken mocht er energie uit onze ondergrond worden gewonnen. Dat we daarmee opnieuw de omslag naar duurzame alternatieven missen en de milieuproblemen nog groter maken is bijzaak. De korte termijn regeert.

Je kan alvast je mening kwijt via deze enquête: http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=SHALEGAS&lang=nl

7 reacties op ‘in de stille kempen

  1. Gewoon ter info, ik lees net op pagina 8 van De Morgen dat er voorlopig veel verlies gemaakt wordt met het boren naar schaliegas… Er zou verder geboord worden om de concessies niet te verliezen, maar eigenlijk zouden o.a. Shell en ExonMobil geen winst maken met het oppompen van het gas… Ben benieuwd of dit nog bevestigd wordt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s