ernst en humor


Komende zaterdag organiseren actiegroepen een reeks activiteiten rond het Gentse Zwin. Een stuk getijdengebied in Gentbrugge en Destelbergen.  Het is een uniek natuurgebied maar wordt nu bedreigd door plannen van Waterwegen en Zeekanaal die het stuk willen uitbaggeren ten voordele van de pleziervaart. Niet alleen een bijzonder kostelijke operatie, maar ook eentje met negatieve gevolgen voor de natuur. Je kan hier meer lezen over het dossier.

Ook in Gent start op 20 februari een ‘studium generale’ georganiseerd door het Centrum Duurzame Ontwikkeling. Rond het thema ‘duurzame steden’ zullen vijf weken lang interessante binnen- en buitenlandse sprekers hun licht laten schijnen over de stad van de toekomst. Wegens politieke verplichtingen op woensdag zal ik er zelf jammer genoeg niet bij kunnen zijn, maar bekijk hier het programma en schrijf je in.

Op zaterdag 23 februari kan je dan weer terecht in Eetcafé Toreke (Rabotwijk, Gent) voor een voorstelling van de film over Steven Van Geynst, beter bekend als de muffinman. In de film zie je redelijk hallucinante verhaal van een man die bijna veroordeeld wordt omdat hij enkele muffins uit een afvalcontainer haalt. En dat terwijl op deze planeet elke dag 5,5 miljoen ton voedsel wordt weggegooid.

Maar wees gerust ook op vele andere plaatsen gebeuren interessante zaken. Gisteren kreeg Citydepot de prijs van ‘thuis in de stad’ omwille van een stadsdistributie systeem in Hasselt. Zo’n systeem zorgt ervoor dat er minder vrachtwagens in de stad te komen om te laden en te lossen (een idee wat ook in het Gentse bestuursakkoord is opgenomen).

In Antwerpen zijn er boeiende pianodeurinitiatieven rond moestuinieren in de stad zoals Le Colier Jardin en het eetbaar Sint-Andries kwartier. En in Brussel is er CLIP (City Life Imagine & Play). Een reeks ingrepen en installaties in de stad die ‘het kind in de volwassene’ willen wakker maken en aanzetten tot spelen.

wipbankMooi toch, om in deze tijden van polarisatie en verzuring te zien hoe een beetje humor wonderen kan doen. Het is nu maar te hopen dat je geen gas boete kan krijgen met deze bijzondere zitbank.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s