het nieuwe delen


Dat ‘delen’ meer en meer de plaats zal innemen van ‘hebben’ is al langer bekend. Stilaan krijgt deze beweging meer een meer aandacht in de media, zo ook in het magazine van De Morgen. Een beetje jammer dat hier gesproken wordt over ‘vrekken’ en dat men er van uit gaat dat de crisis de belangrijkste drijfveer is voor het delen. Volgens mij gaat het over een veel diepere verandering die te maken heeft met het loslaten van een materialistische levensstijl en het omarmen van het besef dat je veel vrijer bent met minder spullen. Daarbij komt nog dat door het delen ook relaties tussen mensen versterken en dus zeker niet enkel ingegeven is door financiële motieven.

De ‘trendwatchers’ die de trend van het delen aankondigen zijn wel een beetje laat, gezien het delen in al zijn vormen al erg oud is. In het artikel komen de bekende voorbeelden aan bod zoals autodelen en cambio. Meer recente initiatieven als Repair Cafés en thuisafgehaald worden ook vermeld. Er zijn natuurlijk ook toepassingen als Spotify (om muziek te delen) en open source software (zoals Ubuntu). We kennen al langer de letsgroepen, maar nieuwe sites zoals spullendelen.be, tuindelen.be en iedereenruiltmee.be doen het ook goed. In de kunstensector heb je onder andere KringloopExpo of kunst in huis.

In Frankrijk kan je je wasmachine delen met buren, anderen delen meteen gewoon het hele huis met elkaar. Deze Nederlandse site is ook gericht op delen en ruilen van spullen,  er zijn Swappings en Swichings voor kleren. Naast de traditionele tweedehandsbeurzen voor kinderkleren kan je ook terecht op de swapswan site. Je ziet in steeds meer steden systemen van fietsdelen en ook de NMBS doet met Blue Bike Je kan ook je sofa delen met reizigers via Coach surfing. De bibliotheek is al een heel oud gemeenschappelijk systeem om boeken te delen, maar je kan ook terecht op wisselboek. In de Verenigde Staten kan je nu ook terecht voor huisdieren delen, en zelf doe ik aan pianodelen. Mijn kostbaarste bezit is namelijk een kwart vleugelpiano die ik graag ter beschikking stel van enkel pianistes uit de buurt die hier komen spelen als ik niet thuis ben.

Kortom, wie een beetje moeite doet hoeft nauwelijks nog iets te kopen of te bezitten. Misschien tijd voor een nieuwe TV format; een gezin gaat een jaar leven leven van delen en ruilen. Wie gaat de uitdaging aan? En voor wie er nog niet genoeg van heeft, deel ik hier graag een lezing van Rachel Botman.

.

8 reacties op ‘het nieuwe delen

 1. Steven, mooi voorstel dat van die uitdaging. Nu nog een TV-zender vinden die het wil doen. Ikzelf ga er niet aan meedoen want al zo druk bezig met ikvinddeaardeleuk van Okra en andere zaken.

  Like

 2. Prachtig idee Steven!
  Lijkt me supergoed initiatief om het ruilen in de kijker te zetten.
  Ik ben alvast kandidaat om mij hiervoor in te zetten 🙂
  Ben momenteel helemaal geen ruiler en heb al regelmatig over het idee nagedacht, maar weet niet goed hoe dit project uit de grond te stampen.. Zou het graag linken aan mijn website http://www.neolife.be..

  Like

 3. Interessant artikel.
  Op facebook is er ook een pagina waar je per provincie spullen kan aanbieden die nog bruikbaar zijn en waar bijvoorbeeld de kringloopcentra hun neus voor ophalen. De pagina heet GRATIS en je kan er ook dingen ruilen…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s