sneeuwfietsen en straffe Gentenaars


Het verslagje over de eerste twee commissievergaderingen hou ik voor donderdag. Laat ik het nu maar even over de actualiteit hebben; sneeuw en fietsen. Niet altijd een makkelijke combinatie. Er staat wel een heel leger trucks klaar om tonnen zout te strooien maar meestal komen de fietspaden pas aan bod als de wegen in orde zijn. We leven tenslotte in een automaatschappij.

chineseveegfietsBij het zoeken naar oplossing is misschien wat creativiteit nodig, want het de huidige sneeuwruimers en zoutstrooiers zijn niet gemaakt voor fietspaden. Zou het kunnen om een ‘sneeuwruimfiets’ te bouwen naar analogie met deze Chinese veegfiets? Misschien kan die fiets achteraan ook een zoutvatje hebben om tegelijk te vegen en te strooien. Er zijn wellicht sportieve fietsers (degene die zich inschrijven voor exotische en uitdagende fietstochten in andere continenten) die het zien zitten om om vijf uur ’s morgens een uurtje sneeuw te ruimen? Of kunnen we zo wat jobs creëren tegelijk fietspaden vrijmaken zonder CO2 uitstoot? Het zijn maar suggesties natuurlijk.

Er is trouwens nog het probleem van de impact van het vele zout dat via het strooien in het milieu terecht komt. Vooral de wegbermen kunnen daardoor last krijgen van verzilting. In Gent heeft de nieuwe schepen van mobiliteit het plan om over te schakelen op ‘pekel’, die zou effectiever en milieuvriendelijker zijn dan zout. Dus is het ontwerpen van een pekelfiets de uitdaging voor creatieve ondernemers.

strafstegentenaarDan nog iets anders. Op de site van De Gentenaar kan je klikken op de jaarlijkse populariteitspoll voor de strafste Gentenaar. Op dit moment kunnen mensen hun kandidaten nomineren, maar de redactie heeft al een eerste lijst met pré-nominaties gemaakt.

En tot mijn eigen verbazing sta ik daar in het gezelschap van 13 mogelijke kandidaten. Ik maak me geen illusies om een kans te maken tegen echt straffe politici (zoals mijn Groene collega’s), maar het is wel leuk om jezelf in zo’n lijstje te zien staan. Wie vindt dat ik ook echt genomineerd moet worden kan dus meestemmen.

10 reacties op ‘sneeuwfietsen en straffe Gentenaars

 1. Heeft Stad Gent nog zo geen strooier voor de fietssnelweg langs de coupure? Die ligt er meestal heel netjes en sneeuw/bladvrij bij.

  Like

 2. Ik ben ook onder de indruk van de inspanningen die geleverd worden. Gisteren (woensdagochtend) om 8u reed ik achter een sneeuwveger in de Visserij (fietsstraat) en deze ochtend om 8u30 was er ook zand gestrooid op het fietspad door het Keizerspark tot de Visserij.

  Like

  1. In Antwerpen is men nu al enkele jaren (3-4) redelijk goed bezig, men heeft immers al enkel jaren een speciaal op de fietspaden gericht gladheidsbestrijdingsplan met de daarbij horende materiaal dat geschikt is voor het vegen en strooien op fietspaden. Het is zeker nog niet perfect, er worden stukken vergeten, kruispunten vormen vaak een probleem, … maar t.o.v. een jaar of 6 geleden is het een wereld van verschil.

   Eigenlijk zou elke gemeente en stad zo’n veeg- en strooiplan voor fietsroutes (niet enkel fietspaden!) moeten hebben. Daarbij zouden zowel gewestwegen als gemeentewegen deel moeten uitmaken van dat plan. Wie er dan uiteindelijk voor de gladheidsbestrijding moet zorgen, moeten de verschillende wegbeheerders maar onderling uitvechten.

   Like

 3. Veel vogels zijn om een of andere reden betikketakt om zout korreltjes te eten. Waarschijnlijk denken ze dat het kleine kiezeltjes zijn (nodig voor hun spijsvertering) Velen sterven aan een zoutvergiftiging.

  Al dat zout is voor niet veel goed. gebruiken met mate dus graag.
  En tonnen respect voor de fietsers die dinsdagmorgen door de sneeuw zag ploegen.

  Like

 4. In Westerlo worden fietspaden eerst geruimd, dan de autoweg. Ruimen v fietspaden besteden ze uit aan boeren met kleine traktoren. Voor hen een mooie bijverdienste in de winter.

  Like

 5. Het is al beter dan vroeger, maar er is nog vee werk aan de winkel, vooral buiten de stadskern. Maandagmorgen waren de bruggen van de N60 over de ringvaart/R4 en E40 stadinwaarts spiegelglad. En dat voor een belangrijke “afvoerroute” voor Don Bosco Zwijnaarde. De sneeuw van zondagochtend lag er zelfs nog op. De rest van de weg was veel beter, dus misschien wel al gestrooid.
  Ik heb dit gemeld aan het FietspadenMeldpunt van het Vlaamse Gewest, dat de melding doorgestuurd heeft naar GentInfo, dat op zijn beurt de melding teruggestuurd heeft naar AWV (Vlaams Gewest). Nog altijd geen antwoord ontvangen.

  De hoofdfietsroute naar Zwijnaarde is ook nog niet gestrooid (brug over E40 en R4).

  Like

 6. Ik ben best tevreden. De sneeuwruimers kunnen niet overal tegelijk zijn. We zijn ongeduldige mensen geworden. We komen ’s morgens buiten en zouden willen dat alle plekken vlot toegankelijk zijn. Ik hou meer van het trage ritme dat sneeuw met zich meebrengt en geniet nu nog van een gladde straat met trage auto’s.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s