het postvakje


Gisteren avond twee uur in de raadzaal doorgebracht voor een nogal ingewikkelde uitleg over het digitale besluitvormingssysteem. Op zich een zeer handige manier om alle teksten, bijlagen, vragen, agendapunten, commentaren enzovoort bij de hand te hebben (dus minder papier!). Het is wel behoorlijk ingewikkeld, en ik mag blij zijn dat ik al wat ervaring heb met computers en bloggen.  We hebben ook de nieuwe stemknopjes eens mogen testen en ik heb aan collega Matthias Storme van de NV-A uitgelegd waar de waterkannen staan, want hij vind die flesjes ook niet nodig.

postbakjeIk heb vandaag voor het eerst mijn postvakje geopend, want ook dat hebben we allemaal gekregen in het stadhuis. Postvakje is niet echt het juiste woord, het is een flink stuk van een kast. Ziehier de inhoud die ik er aantrof:

 •  een brief en folder over een infovergadering over de collectorenwerkzaamheden aan de Kennedylaan
 • het verslag van het vragenuurtje van de vorige gemeenteraad
 • uitnodiging voor de receptie van de Gouden Meridiaan
 • een uitnodiging voor de provinciale koorzangtoernooien 2013
 • uitnodiging voor een Lunchgesprek over Junior Bauwens
 • een uitnodiging voor een nieuwjaarsreceptie van Dekenij Gentbrugge Noord
 • een aanwervingsprocedure voor het Medisch en Sociaal opvang centrum
 • idem voor een gespecialiseerd tuinier, dienst burgerzaken
 • voor een consulent voor de sportdienst
 • voor een klantencoördinator Dienst service en logistiek
 • uitnodiging voor de nieuwjaarsreceptie van het Gents Havenbedrijf
 • sportflash 253 (Yoga) van de koninklijke sportvereniging Gents Stadspersoneel vzw
 • sportflash 252 (Ekiden Marathon) van dezelfde vzw

Dit is een voorlopig totaal van 220 gram papier waarvan ik een groot deel online kan vinden, en een nog groter deel slechts zeer vluchtig zal inkijken.

Maar we zijn er nog niet; er zat ook een exemplaar in van de twee documenten die ik een paar dagen terug al heb vermeld. De omgevingsanalyse ‘Gent in Cijfers’ en een studie over de gebruikers van Gent. Ik had beide documenten al gedownload Ik geef toe dat ik blij ben met deze papieren versies, want deze stukken wil ik zeker eens doornemen en dat zal nu iets makkelijker gaan, bijvoorbeeld op de trein. Goed voor 650 gram.

Dan nog een bruine envelop met een haalbaarheidsstudie over een CLT (community land trust pilootproject) in Gent. Een thema dat me zeker interesseert – al vraag ik me af wanneer ik die 264 pagina’s (700 gram) zal lezen. Misschien moet ik daarvoor eens de Fyra nemen.

En dan was er nog een toetje. Gisteren op de nieuwjaarsreceptie van de stad kon je een typische ‘Mok’ kopen, een herbruikbare tas met een zoen van Lady Linn erop. Op de receptie heb ik er bewust geen gekocht want ik heb al een paar van die mokken, maar wat zit er in ons bakje? Juist, deze mok. Die hou ik voor de eerste give-box die er in Gent komt.

Ik prijs mezelf dus gelukkig dat ik tijdens de kerstvakantie thuis een hele boel papier heb opgeruimd, al hou ik mijn hart vast over wat er allemaal nog zal komen. Ik begrijp dat het belangrijk is dat we informatie krijgen, maar als ik zie dat bij heel wat collega’s (en mezelf) de meerderheid van de brieven en uitnodigingen recht van het postbakje naar de papiermand gaan dan moeten we misschien eens brainstormen over hoe dit anders kan. En zodra ik de digitale besluitvorming onder de knie heb kan ik er eens een vraag over stellen (het punt is dat je ook mondelingen vragen schriftelijk moet stellen, dat wordt nog ingewikkeld).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s