reclame voor minder reclame


Ik had al een paar keer een opmerking gekregen dat er op mijn Facebook pagina reclame staat voor bedenkelijke producten zoals 4×4’s en vliegreizen.  De indruk ontstaat daarbij dat ik die bedrijven zou aanprijzen of leuk vinden. Daar is niks van aan natuurlijk, maar het zijn pogingen van Facebook om via advertenties inkomsten te verwerven.

Ironisch genoeg heb ik nu dank zij tips op Facebook een manier gevonden om tenminste zelf geen reclame meer te moeten zien op Facebook én op andere websites. Dit is bijvoorbeeld de pagina van de Standaard via Explorer.destandaardMET Je ziet nauwelijks over welke site het gaat. Maar daar bestaat dus een oplossing voor. Je gebruikt niet langer Explorer, maar Mozilla Firefox of Google Chrome als internetbrowser. Dan installeer je heel simpel een klein programma: Addblockplus.

Als je dan opnieuw naar de site van De Standaard gaat, dan zie je het tweede plaatje. De site zoals ze zou moeten zijn. Dit werkt in elk geval ook als ik nu Facebook of andere sites open. Een mooie destandaardZONDERoplossing. Let wel, wie die filter  niet ziet zal de reclameboodschappen op mijn Facebook pagina wel blijven zien.

Als heel veel mensen deze Addblockplus gaan gebruiken, dan bestaat de kans dat verkopers van reclame andere manieren gaan zoeken om ons ongewenste boodschappen in de strot te duwen. Zo blijkt het nu een groot ‘probleem’ te zijn dat mensen reclameblokken op TV doorspoelen omdat ze digitaal kijken (of zelfs nog straffer, dat mensen digitaal gaan kijken omdat ze dan de reclame kunnen skippen). Dus overweegt men om mensen te laten betalen voor reclameloze programma’s.

Ik begrijp dat een of andere vorm van reclame nodig kan zijn, maar misschien moeten de reclamejongens en meisjes ook begrijpen dat het soms te veel is. Naar verluidt zou een gemiddelde mens in onze samenleving tot 3000 reclameboodschappen over zich heen krijgt. Begrijpelijk dat meer en meer mensen dit irritant en storend vinden. Dit oplossen door nog agressiever te werk te gaan lijkt me niet zo’n goed idee. De reclamesector zegt dat ze steeds voeling houdt met wat er leeft bij de bevolking, wel dan kunnen ze misschien ook beseffen dat er grenzen zijn aan de hoeveelheid ongewenste boodschappen die ze ons opdringen. Onze overgeprikkelde zintuigen hebben ook wel eens nood aan stilte en rust.

8 reacties op ‘reclame voor minder reclame

 1. echt waar? want ik kreeg ook hier al enkele keren een bericht over dat er soms op deze blog advertenties staan (zelf zie ik ze nooit)

  Like

 2. Voor de mensen die toch nog IE willen blijven gebruiken, is er Simple Adblock: http://simple-adblock.com/ Voor de Firefox-gebruikers en Chrome dus Adblockplus, die wel meer blokkeert dan Simple Adblock, omdat Simple Adblock maar 200 advertenties per dag blokkeert (bij de gratis versie). Voor de volledige versie moet je betalen, dus dan zou ik gewoon Firefox installeren met Adblockplus… Want dat is geheel gratis.

  Like

 3. geef nu eens 1 product waarvoor reclame van levensbelang is … ik kan er geen bedenken : gewoon afschaffen dus, niet meer als kost in te brengen in de boekhouding of zo erg belasten als alternatieve financiering van de volledige sociale zekerheid ?

  Like

  1. Daar ben ik het niet mee eens, want ‘reclame’ kent vele vormen (goede en slechte) en is vaak verouderd in methode. Maar ik, mijn bedrijf, Steven, hebben ‘reclame’ evengoed nodig om te communiceren naar grote delen van de bevolking…
   Reclame is slechts een (oppervlakkig) fenomeen en dat moet je niet bestrijden. Veel belangrijker is te kijken waarom er gecommuniceerd wordt op de manier dat het gebeurt. En dat heeft nog steeds te maken met het onderscheid tussen above the line en below the line. We weten dat traditionele reclame uitingen (above the line) steeds minder effectief zijn, en het antwoord is dat men er dan maar steeds meer afvuurt. “Schieten op alles wat beweegt, maar nooit echt raak”.
   Daar tegenover staat de communicatie (waaronder ‘reclame’, maar niet in zijn gekende vorm) ‘below the line’. Dat, en segmentering, wordt zo weinig of slecht gebruikt omdat de hele reclame industrie op het eerste is gebaseerd/ georganiseerd. Dus is het geen kwestie dat er geen marketing mag zijn, maar vooral dat ze ‘duurzamer in haar processen en producten’ moet zijn.
   Donderdag veggiedag is daar een voorbeeld van…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s