fluitend naar de volgende financiële crash


Het gebeurt niet zo vaak, maar af en toe hoor je op de radio een interview waar je even stil van wordt. Want tussen de stortvloed van economen en politici die zeggen dat we goed bezig zijn, de crisis bijna overwonnen is en we gewoon meer moeten werken en groeien valt een andere mening des te meer op. De man in kwestie die de andere klok laat horen is Joris Luyendijk. Ik ken de hem niet, het is een Nederlandse antropoloog die het financiële hart in Londen op de voet volgt.

cartoonbankenLuyendijk zegt vergelijkbare dingen als Bernard Lietaer of Richard Heinberg. In het interview dat je hier kan beluisteren klaagt hij aan hoe de financiële en politieke wereld vervlochten zijn en hoe de banken erin geslaagd zijn de regels die hun zouden moeten controleren terug af te zwakken, zodat we op weg zijn naar een volgende crisis. In ‘Het Alfabet van onze tijd’ gaat MO* journalist John Vandaele dieper in op de verbanden tussen banken en politiek, met een hele reeks voorbeelden zoals Gerard Schröder, Tony Blair en Jean-Luc Dehaene, die erg rijk geworden zijn van het wisselen van politieke en bancaire zitjes. (Voor de duidelijkheid, ik heb geen ambities in die richting)

Naast de schandelijke belangenvermenging is het echte punt natuurlijk dat deze heren (het zijn vooral mannen) enorme risico’s nemen wat betreft onze toekomst en die van de leefbaarheid van de planeet. Luyendijk verwijst daarbij zowel naar de financiële als de ecologische catastrofe en de totale onmacht van de politici op dit vlak.

Mensen die deze blog lezen zullen er al langer van overtuigd zijn dat ons huidig model grondig fout loopt, maar je hoort wel aan de stem van interviewster Ruth Joos dat ze een beetje schrikt van de ongezouten mening van Luyendijk. het besef dat het ergste nog moet komen doet de vrolijke presentatrice wel even slikken. En wellicht is dit een oorzaken van het  probleem, ook de media laat zich in slaap wiegen door de bekende praatjes van degene die de touwtjes in handen hebben. Ze nemen zonder al te veel kritiek de mening van de machtigen over en zijn daarnaast vooral bezig met het zoeken naar ‘leuke’ fait-divers en pikante tegenstellingen.

Wat media betreft doen we er dus goed aan ook wat andere kanalen te volgen, zoals daar zijn MO* en De Wereld Morgen.

6 reacties op ‘fluitend naar de volgende financiële crash

 1. Ik schrok laatst heel erg van een Kobe Ilsen die toch een kritische, intelligente indruk maakt en in zijn show naar het aftellen naar Nieuwjaar een Bart De Wever verwelkomde in een wel bijzonder sympathiek sfeertje. Iets dat de man (BDW voor alle duidelijkheid)duidelijk niet zo erg ligt. Het werd zelfs een beetje beklemmend, maar dat kan aan mij liggen, toen de andere gasten min of meer gedwongen werden hun sympathie voor de man te verklaren wat iemand als Alex Agnew niet echt veel moeite kostte. Het is gek om te merken hoe media een heel eigen invulling geeft aan wat er in de wereld gebeurt. Afentoe merk je die kritische noot en er lopen best wel interessante programma’s maar je moet als kijker echt wel kunnen kiezen, best ook geinformeerd zijn en bijzonder kritisch. Jammer genoeg kunnen heel veel mensen dat niet. Ze denken dat ze zich richten op informatie en eigenlijk volgen ze klakkeloos wat anderen (media) hen voorzeggen. De tijd dat mensen over die dingen ernstig in gesprek gingen, ligt al heel lang achter ons. De meesten onder ons zitten alleen met hun vragen, hun angsten, hun weerloosheid en voelen zich totaal afhankelijk van wat de ‘groteren’ der aarde met hun van plan zijn. Het is een kunst op zich en zeker niet voor iedereen weggelegd om tegen deze mainstreamattitude in te gaan en een eigen koers te vinden en te varen. Toch is dit de weg naar de toekomst. Weigeren om jezelf als een lam naar de slachtbank te laten leiden of vertrouwen op je eigen inzicht en instinct en hoedanook een weg zoeken op grond van eigen kracht en kunde. Leuk is om daar niet alleen in te staan en te gaan. Op die manier krijgt onze samenleving en leven op aarde in het algemeen zijn nieuwe gezicht.

  Like

 2. afgelopen week op Reyers laat een DJ die in zijn jeugd zwarte sneeuw zag (armoede) en daar moedig over kwam getuigen, zelfs papa De Croo vroeg wat politiekers daar aan doen. Van Gils heeft De Croo vrolijk zijn liberale verhaal laten plegen … gemiste kans.

  Like

 3. The American Dream: The art of living on thin air

  Chapter I: Employ more people to print more money
  Chapter II: Employ more people to mint more coins

  http://blogs.tijd.be/bigapple/2013/01/een-platina-munt-van-1000-miljard-dollar.html?itm_campaign=floorteaser

  Chapter III: Employ more people to build more windmills to recover the energy when the bubble deflates
  Chapter IV: Employ more people to build more statues on Easter Island

  Jared Diamond: The last man thinking

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s