politieke werkzaamheden


Nu ik  10 dagen bezig ben als ‘politiek mandataris’  geef ik graag een update geven van wat dit nu precies wil zeggen. Wat heb ik allemaal gedaan wat ik anders niet zou doen?

Wat vergaderingen betreft was er de installatievergadering (vooral wachten eigenlijk), een vergadering van de fractie en eentje van de partijraad.  Aangezien alle verkozenen automatisch waarnemend lid zijn van de politieke raad van Groen wou ik dit toch even meemaken, al denk ik dat ik hier een gewoonte van ga maken. De maandelijkse fractie vergadering is wel belangrijk. Daar zitten de 10 raadsleden én de 3 OCMW-verkozenen samen met de fractiemedewerkers. Deze keer hebben we een glas gedronken op het nieuwe jaar, maar vooral de politieke agenda in Gent doorgenomen.

Deze week heb ik behoorlijk wat tijd gestoken in de praktische zaken. Het ophalen van de laptop, het leren werken met de speciaal beveiligde bestanden (twee keer de helpdesk moeten bellen, maar nu werkt alles naar behoren). Tegelijk wat rondgekeken op de ontzaglijke hoeveelheid materiaal waar ik nu toegang toe heb. Allerhande reglementen, besluiten, archieven, studies, lijsten, voorstellen, plannen tot en met de menu’s van de personeelsrestaurants kan ik nu bekijken. Tussen al dit materiaal zitten heel wat interessante zaken, zoals de pas gepubliceerde omgevingsanalyse die ik zeker moet doornemen. Net als dit inspirerend document over Kopenhagen. Wanneer ik dat allemaal zal doen is nog niet helemaal duidelijk.

aristotelesDan ben ik nog bezig geweest met het uitzoeken van mogelijke organisaties rond stadslandbouw in Kopenhagen. Want in het voorjaar gaat het college op bezoek naar deze groene hoofdstad. Ter voorbereiding mogen de kabinetten voorstellen doen en daar heb ik een beperkte bijdrage aan geleverd. Ik heb ook de agenda’s bekeken van de twee commissievergaderingen waar ik volgende week aan deelneem. Een aantal stukken heb ik grondig gelezen en op twee punten wil ik alvast even tussenkomen. De ijspiste en het energiegebruik in één van de historische gebouwen. Zo’n tussenkomst voorbereiden vraagt vooral wat opzoekwerk (research zoals het zo mooi klinkt).

Daarnaast heb ik twee gesprekken gehad op vraag van ‘burgers’. De coördinator van een buurtvzw die zeer graag een ‘give-box’ wil installeren naast een wijkrestaurant. Dus hebben we samen bekeken hoe dit best zou kunnen en welke administratieve weg dan aangewezen is. Verder nog gebrainstormd met iemand uit de buurt rond de mogelijkheid om een bio-broodronde met de bakfiets op te zetten en een wijkorkestje te starten in de Dampoort wijk.

Het gaat tot hiertoe over 14 uren (het schrijven van de blogstukjes tel ik niet mee). Ik moet wel zeggen dat het bijzonder leerrijk is en een voor mij nieuw soort adrenaline oplevert. Het idee dat ik nu echt misschien een paar kleine dingen kan mee realiseren zorgt voor extra energie en goesting. Dus nog geen spijt van mijn nieuwe leven, al heb ik ook al enkele blunders geslagen. Maar daarover meer volgende week, want nu begint het weekend.

2 reacties op ‘politieke werkzaamheden

  1. Dag Steven,
    Is het mogelijk de verzamelde info rond stadslandbouw in Kopenhagen even door te spelen? Wij zijn hier in Tienen ook bezig met de opstart van een project rond stadstuintjes en buurtgroen en alle inspiratie en goeie praktijkvoorbeelden zijn van harte welkom.
    Grtz,
    Inez Debaus

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s