de waterdrager van de gemeenteraad.


‘Ik zweer trouw de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen’. Met deze woorden heb ik gisteren samen met 50 anderen de eed afgelegd als gemeenteraadslid in de tweede stad van Vlaanderen. Deze ceremoniële zitting was vooral te beschrijven als veel te warm, veel volk, veel pers en veel wachten.

fotodegentenaarVoor de zitting hadden we nog een korte fractievergadering waar het scenario even werd doorgenomen, want het enige echte punt van belang op de agenda was de verkiezing van de 15 OCMW leden. De vergadering ging vlot van start en burgemeester/voorzitter Daniel Termont ging met rasse schreden door de agenda. Tot we aan het het punt kwamen rond de verkiezing. Want toen moesten we elk om beurt in een stemhokje op 8 stembiljetten onze stem uitbrengen met een rood potlood, wat zowat een uur tijd in beslag nam. Daarnaast moesten de 408 stemmen met de hand worden gestemd wat ook nog ruiml een half uur tijd kostte.

Al die tijd zaten we dus met zijn allen in de zeer warme zaal en was er tijd om te keuvelen en kennis te maken. Aangezien het flesje water dat we kregen onvoldoende was, vroeg ik een van de bodes naar kraantjeswater en ik kreeg meteen toegang tot de bijkeuken waar waterkannen, ijs en een kraantje ter beschikking stonden. Enja, toen ik terugkwam met het kraantjeswater bleken er nog wat mensen dorst te hebben, en voor ik het goed en wel doorhad had ik een functie als waterdrager. Aangezien er verder toch niks gebeurde was dit voor de pers dan weer de aanleiding tot een stukje. Zie hier in het Nieuwsblad bijvoorbeeld.

Alle raadsleden kregen ook een doos van het VVSG (vereniging voor steden en gemeentes). Een soort roze doos voor gemeenteraadsleden, want naast nuttige brochures zaten er ook wat reclamefolders in van Belfius en nog een paar bedrijven die diensten leveren aan steden en gemeentes. Er zat zelfs een vreemde sleutelhanger bij. Samen met de pers (die achter mij zit) hebben we de nodige research gedaan en bleek het om een winkelwagenmuntsleutelhanger” te gaan. Een belachelijke prul gemaakt in China om de consumentendrift aan te moedigen. Een beetje vreemd toch om zoiets te uit te delen- we hebben ons exemplaar daar achtergelaten.

Na veel wachten kon de uitslag van de stemming bekend gemaakt worden (3 groenen in de OCMW-raad) en werd de rest van de agenda snel afgewerkt. Omwille van het gevorderde uur is de voorlezing van de samenvatting van het bestuursakkoord zelfs vervallen. Over de receptie toch nog opmerken dat het aandeel vegetarisch eerder beperkt was en ik de aangeboden varkenswangetjes en de Sint-Jacobschelpen aan mij heb laten voorbijgaan. Aangezien recepties ook ter sprake komen in de commissies waar ik aan deelneem komt dit nog wel eens ter sprake.

Over de commissies zal ik het morgen hebben. Want dat is echt interessant.

3 reacties op ‘de waterdrager van de gemeenteraad.

 1. Toen ik om professionele redenen eens een gemeenteraadverslag doornam, was ik hoogst verbaasd dat ze ongeveer een half uurtje gedaan hadden over zo’n vijftig verschillende punten die allemaal met eenparigheid van stemmen goedgekeurd werden…

  Like

  1. dat komt omdat heel veel punten op voorhand zijn besproken in de commissies of het college en er dus geen debat meer over wordt gevoerd in de gemeenteraad. Het is trouwens een aanrader om eens een gemeenteraad bij te wonen, die zijn overal open voor het publiek.

   Like

  2. Daarom is commissie werk zo cruciaal, daar gebeurt het ‘echte’ werk. En de voorstellen komen vaak vanuit het ‘beleidsvoorbereidend werk’ dat door overheidsdiensten/ambtenaren wordt gedaan. Daar zit vaak ook heel specifieke kennis van zaken. Dus het stemmen in de gemeenteraad is een sluitstuk, maar wel nog een laatste controle. Als er iets ‘mis’ is met een dossier kan het daar nog terug gefloten worden, onder andere door de stemming uit te stellen (op voorstel van de indienende schepen). Iets wat je eens moet bestuderen , Steven, voor als het nodig is…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s