saaie uitleg over commissies enzo


Gisteren is bij de installatie van de gemeenteraad de lijst goedgekeurd met de samenstelling van de commissies. Dit is dan weer het resultaat van behoorlijk ingewikkelde gesprekken tussen en binnen de verschillende partijen. Wat is nu de rol van die commissies? De commissies zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden en hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen. Commissies spelen dus een belangrijke rol in het besluitvormingsproces en zijn net als de gemeenteraad openbaar voor publiek en pers.

De stad Gent heeft zes commissies die elke maand samenkomen (naast enkele bijzondere commissies). Aangezien Groen het goed heeft gedaan in de verkiezingen hebben we in elke commissie vier zitjes. Dus 24 plaatsen te verdelen over 7 mensen. Voor wie niet meer kan volgen: we hadden elf verkozenen, 3 ervan zijn schepen geworden en 1 is tot fractievoorzitter van de OCMW-fractie verkozen. Dus moeten de zeven resterende raadsleden de 24 commissie-plaatsen vullen. Omdat het zeer belangrijk is dat de samenstelling volledig is, zijn er voor elke commissie ook twee opvolgers. Op basis van de eigen interesses en bevoegdheden hebben we onderling de puzzel gelegd, waarbij afgesproken is wie dan welke thema’s zal opvolgen.  Hieronder een overzicht van de commissies en mijn rol daarbinnen.

1. Commissie Cultuur, Evenementen, Feesten, Toerisme, Sport & Recreatie. Daar volg ik alles op rond Sport & Recreatie.

2 Commissie Onderwijs en Kinderopvang, Jeugd, Personeel, Informatica, IKZ, Facility Management, Administratieve Vereenvoudiging. Hier zal ik de dossiers van ICT, IKZ (intgrale kwaliteitszorg), Facility Management en administratieve vereenvoudiging opvolgen.

3. Commissie Welzijn, Gelijke Kansen, Volksgezondheid, Armoedebestrijding, OCMW, Werk,Milieu, Klimaat, Noord-Zuid, Landbouw. Binnen deze commissie zijn  Milieu, Klimaat, Noord-Zuid, Landbouw en Dierenwelzijn mij toegewezen.

4. Commissie Algemene Zaken, Brandweer, Politie, Voorlichting, Juridische Zaken, Stedenbeleid, Internationale. Samenwerking, Intercommunales en Financiële. Participaties, Protocol, Bevolking en Burgerlijke Stand. Hier ben ik de ‘vierde’ man zonder specifieke dossiers om op te volgen.

vergadercartoonEn dan zijn er de twee andere commissies: Commissie Haven, Economische Aangelegenheden, Financiën, Middenstand, Innovatie en commissie Openbare Werken, Mobiliteit, Openbare Werken, Stedenbouw, Woonbeleid, Stadsontwikkeling, Groenvoorziening. Daar zal ik enkel inspringen als iemand van de collega’s er niet bij kan zijn.

Persoonlijk ben ik wel blij met deze thema’s omdat ik er kan werken rond mijn stokpaardjes zoals energie, voedsel, landbouw, klimaat en Noord-Zuid. Er zijn daarnaast nog een heleboel  bijzonder interessante thema’s zoals armoede en mobiliteit maar daar zijn er gelukkig zeer competente collega’s voor. Want u begrijpt ook dat het onmogelijk is om alles bij te houden.

Het volgen van de gemeenteraad en de commissies levert niet alleen behoorlijk wat werk op, maar ook zitpenningen. In kader van de transparantie in de politiek  hier de bedragen die in Gent van toepassing zijn. Voor de gemeenteraad (die twee avonden duurt): 138 euro, voor een commissievergadering: 110 euro (geïndexeerde bedragen uit de brochure die we gisteren kregen). Dat maakt dus een voorlopige som van 579 euro per maand. Binnen Groen is de afspraak dat we 20% hiervan afdragen aan de partij, dus blijft 463 euro/maand, een belastbaar bedrag.

Of dit veel of weinig is zal van ieders oordeel afhangen, maar ik zal de volgende maanden zeker eens bijhouden hoeveel ‘per uur’ dit dan betekent. Het plaatje is trouwens nog niet helemaal compleet want er zijn nog andere zitjes en verplichtingen verbonden aan het mandaat. Maar dat is voor een volgende keer, want het begint nu wel een beetje saai te worden vrees ik. Lokale politiek is zeer boeiend, maar evengoed ingewikkeld.

       

 

8 reacties op ‘saaie uitleg over commissies enzo

 1. Ik ken niet zoveel van gemeentepolitiek, maar wat is eigenlijk de logica achter een zitpenning? Krijgen jullie niet zowiezo al een loon uitbetaald? Waarom krijg je dan nog eens een extra bedrag per vergadering die je bijwoont? Vreemd trouwens dat over zitpenningen niks te vinden is op Wikipedia…

  Like

 2. Enkel de schepenen en de burgemeester krijgen een loon, zeker in een grote stad zijn dit goed betaalde jobs. Gemeenteraadsleden krijgen geen loon, die doen het politiek werk bovenop hun gewone job. Hoewel sommigen (zoals ikzelf) wat minder gaan werken om aan politiek te kunnen doen. Dit wordt ook mogelijk door die zitpenningen.

  Like

 3. Het valt me telkens opnieuw op hoezeer de burger een aantal ‘veronderstellingen’ heeft over het politiek bedrijf die onjuist zijn. Misschien moeten we enkele (lokale) media ertoe aanzetten nog eens een ABC van de gemeentepolitiek te maken, in plaats van politieke roddels en personen in het voetlicht te zetten…

  Like

 4. Ik ben bijzonder benieuwd naar de post over je uurloon. Het lijkt me toch wel veel werk als je het goed wil doen en €463/maand is nu ook niet zoveel.

  Like

  1. Ben het helemaal eens met u, Linde: lijkt me héél veel werk. Daarom blijf ik boos op gemeenteraadsleden, die in nog andere parlementen of regeringen zitten: dat kan toch gewoon niet.
   Goede actie, Steven!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s