te Gecke Gentenaar


Gisteren was ik te gast bij het Gents Ecologisch Centrum, een van de pioniers wat betreft het ecologische gedachtegoed in Gent. Elk jaar reiken ze een prijs uit aan een Gentenaar die volgens hen een belangrijke bijdrage leveren rond milieu en ecologie. De eerste winnaar was Stefaan Claeys (oprichter en bezieler van het GMF), daarna kwam het project wisselstroom aan de beurt en vorig jaar kreeg de fietskeuken de onderscheiding. Ik was niet helemaal verrast – ze hadden het op voorhand laten weten – dat ik de volgende was die de titel van te Gecke Genteraar kreeg.

Het is natuurlijk leuk om erkenning te krijgen voor waar je mee bezig bent, al zijn er volgens mijn nog heel veel mensen en organisaties die waardering verdienen.  Ik heb in mijn korte bedankingsspeech vooral de nadruk gelegd op de nood aan de duizenden Gecke Gentenaren die we de volgende jaren en decennia zullen nodig hebben. De mislukte top in Doha heeft nog maar eens duidelijk gemaakt dat we afstevenen op een catastrofe,. De politieke en economische elite is niet van plan de eigen machtspositie op te geven om de catastrofe te voorkomen. De verandering zal dus komen van mensen die zelf aan de slag gaan, en hopelijk ondersteund door lokale overheden (waar ik in Gent alvast werk wil van maken)

geckegentenaarHet was best wel een leuk feestje, met AVS en de Gentenaar (verslagen zouden binnenkort te lezen moeten zijn), een hoop fijne mensen en ook de toekomstige schepen van milieu en klimaat.  Lekkere vegetarische hapjes van het Lekker Gec restaurant, de dochter van Wouter (de voorzitter van het Gec) die een ontroerend liedje zong. Ter afsluiting kreeg ik een aangepaste low impact trofee.

Ik zal de titel nu met trots dragen, de volgende zes jaar in de Gentse gemeenteraad bijvoorbeeld, waar we de kans krijgen om een sociaal en ecologisch project vorm te geven.

4 reacties op ‘te Gecke Gentenaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s