alles is politiek


Goed nieuws voor wie het politieke nieuws (of de propaganda) op mijn blog wat beu geraakt. (je kan het nu trouwens gewoon in de krant lezen) Vanaf heden besteed ik terug aandacht aan andere aspecten van het low impact leven. Want werken aan de wereld kan gelukkig ook op vele andere manieren. Wie zich daarvoor wil engageren krijgt kansen genoeg. Als we gewoon eens kijken naar de komende dagen dan is heel wat te doen.

Vandaag is het bijvoorbeeld werelddag van Verzet tegen Armoede. Jammer genoeg stellen we vast dat in eigen land de armoede groeit en steeds meer mensen treft. Verontwaardiging hierover is een eerste stap maar er zal vooral gekozen moeten worden voor een structurele aanpak (die dan wel weer van politieke keuzes zal afhangen).

Donderdag 18 oktober is er nieuwe editie van Zuiddag, waarbij duizenden jongeren een dag zullen werken ten voordele van projecten in Venezuela. Want ook wereldwijd neemt de armoede toe. Dit jaar doet ook dochter Marieke mee (waar ik natuurlijk trots op ben). Over geëngageerde jongeren gesproken, vrijdag is het dan weer dag van de jeugdbeweging. Dergelijke beweging zijn niet te onderschatten als het gaat over opbouw van de gemeenschap en engagement. Dus ben ik ook trots op zoon Adam die meedoet met deze dag.

Op zaterdag 20 oktober in Gent is er de voorstelling van de film ‘Muffin Man’. Ik mag daarbij de inleiding verzorgen, en naast een oproep voor – jawel – vormen van burgerlijke actie zoals die van Steven De Geynst wil ik het zeker hebben over de mogelijkheden van lokale besturen om zelf een strategie te ontwikkelen rond voedselverspilling.

Graag vermeld ik ook nog het transitiefestival op 26 oktober in de Vooruit in Gent. Een unieke dag voor het brede publiek waar je kan zien wat er allemaal aan het gebeuren is. Zelf ben ik er ook met de transitiegroep Gent, Green Track en het Ministerie van Ideeën. De vele initiatieven die je op het festival kan leren kennen zijn de voorbode van de veranderingen waar we voor staan, en dus een aanrader voor vers verkozen politici.

Dus ja, politiek heeft met veel meer te maken dan met partijen en gemeenteraden. Het gaat over vele keuze die je dagelijks maakt, in de winkel, op het werk, in de bank, in je buurt, je vereniging, je engagement. Toch wel een leuke gedachte dat je op die manier elke dag je democratische rechten kan gebruiken.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s