bedenkingen bij een verkiezingsoverwinning


Wat nu zeker bewezen is, het zijn niet de mensen met het meeste papier die hebben gewonnen. Ik zie dat een aantal collega’s die heel veel affiches hebben gehangen en in elke bus een folder hebben gestopt niet verkozen zijn. Ik kreeg trouwens een bericht van mensen die me vertelden dat ze op mij hebben gestemd omdat ze géén folders van mij kregen. Ik hoop dat andere kandidaten en partijen daar ook wat uit leren. Ik ga trouwens echt werk maken van voorstellen om dit beter te regelen volgende keer.

Ik begin stilaan te beseffen dat mijn score niet slecht is. Mijn plaats op de lijst (41 ste) ontlokte regelmatig de opmerking dat dit geen verkiesbare plaats is, maar ik ben geklommen tot de 14de plaats op de kartellijst.  Als ik het eindresultaat bekijk, dan sta ik op 21ste plaats van alle 376 Gentse kandidaten. Dat een Low Impact aanpak zoveel aanhang zou krijgen had ik niet verwacht.

Aangezien ik als kleine zelfstandige netjes mijn uren bijhoud kan ik melden dat ik dit jaar zo’n 5,5 werkweken aan Groen heb besteed, waarvan bijna drie werkweken sinds 1 september. Mijn andere activiteiten heb ik maar een beetje verminderd, ik heb gewoon een tandje bijgestoken.

De campagne heeft me persoonlijk 302 euro gekost. 242 euro voor de filmpjes en 60 euro voor een stempel (die ik uiteindelijk niet zo veel gebruikt heb). De mini-affiches zijn betaald door de partijkas (45 euro), waarmee ik zeker de goedkoopste kandidaat van de lijst was. Ik kan het niet met zekerheid zeggen maar het zou wel eens kunnen dat ik zowel ecologisch als economisch de beste ‘return on investment’ heb.

Ik kreeg de voorbije 24 uur honderden berichtjes, mailtjes en smsjes met gelukwensen. Mensen op straat spreken me aan en wensen ons het allerbeste. Het is werkelijk ontroerend te zien hoeveel mensen binnen en buiten Gent hunkeren naar een plaats waar een nieuw soort toekomst kan groeien. Als er al sprake is van een ‘onderstroom’ is het in Gent een groep mensen die sociaal, progressief en ecologisch denkt. Het is ook een grote eer en verantwoordelijkheid dat we met daar met de 11 Groene verkozenen de motor kunnen van zijn.

Tenslotte zal mijn leven de volgende zes jaar er anders gaan uit zien. Mijn avondactiviteiten ga ik flink afbouwen om hier in de stad actief te kunnen zijn.  Maar vanavond ben ik natuurlijk present op de première van 2019 in Antwerpen. Er zijn nog plaatsen, dus wie er bij wil zijn, kom maar af!

6 reacties op ‘bedenkingen bij een verkiezingsoverwinning

 1. Ik ben ook blij dat de stad waar ik werk de komende jaren een progressief beleid zal voeren (was al niet slecht, mag nog iets meer zijn).
  En ik hoop ook dat het beleid van Gent een voorbeeld mag zijn voor de rest van Vlaanderen. En dat alle studenten die hier komen studeren geïnspireerd raken door de verwezenlijkingen van het progressieve (en vooral het groene) beleid. En dat ze die inspiratie terug naar huis brengen, en daar ook gaan verspreiden!

  Like

 2. Ook van ons uit een heel dikke proficiat Steven. Bereid je nu maar voor op zes jaar hard werken. Het zal niet gemakkelijk zijn. Er zal water in de wijn moeten gegoten worden om socialisten (en liberalen) mee over de schreef te trekken. Ik wens je heel veel creativiteit om van deze stad een echt groene stad te maken, een Freiburg aan de Leie. Ik wens je overtuigingskracht, om mensen duidelijk te maken dat politiek nu eenmaal inhoudt dat je keuzes moet maken, ook al worden die keuzes in eerste instantie op argwaan onthaald. Ik wens je doorzettingsvermogen, om in deze beperkte tijd van Gent zo veel mogelijk een stad op ménsenmaat te maken. Ga er maar voor.

  Like

 3. Proficiat Steven, zowel met je aanpak als met je resultaat. Hopelijk wordt jouw inbreng geapprecieerd. Laat je alleszins niet ontmoedigen. Jouw visie is ingelogd op de toekomst. Je LIcampagne inspireerde mij om in eigen stad de brievenbus te sluiten voor verkiezingsfolders. Later realiseerde ik mij dat er in al die folders weinig zinnige informatie werd aangebracht. Ik besloot dus om een GASboete uit te schrijven aan al de politieke partijen die zo overduidelijk voor overlast zorgen. Om te zeggen dat ik je steun in je voornemen om het verkiezingspropagandasysteem aan te pakken. Misschien op dezelfde manier waarop men mensen probeert te motiveren hun electriciteitsfactuur naar beneden te krijgen. Met de portemonnaie, de eigen en die van de partijkas, als grote overreder. Misschien simpelweg een budget vastleggen, de creativiteit volgt vanzelf. Enfin, heel veel succes in alles wat je onderneemt. Behoud uw enthousiasme.

  Like

 4. Dag Steven, proficiat met het resultaat van het kartel.
  Toch een aantal bedenkingen. In een ideale maatschappij moet politiek verbinden. De grote aandacht voor voorkeursstemmen dadelijk na een verkiezing lijkt me dan ook niet ideaal. Het is een ploeg met een idee waarbij je wellicht spitsen en verdedigers hebt.
  Het is terecht dat je aandacht besteed aan minder papier en ik vind ook dat je een prima campagne voerde. Ik denk ook wel dat je hoge score mede te danken is aan je mediabekendheid en natuurlijk aan de goede ideeën waarvoor je staat. Niet alle kandidaten hebben dit voordeel en een topspits als Termont helpt natuurlijk ook wel. Groeten en veel succes de komende 6 jaar

  Like

  1. Politiek is te abstract voor grote delen van het volk, een mens en een verhaal zijn heel belangrijk om ‘aan te slaan’. Juist goed leiderschap werkt verbindend. Het egalitaire heeft niet gewerkt en kan niet werken omdat het teveel vertrekt van ‘gelijkheid’ en niet ‘gelijkwaardig in diversiteit’. Het getuigt juist van groot respect voor de medemens om niet te eisen dat iedereen reflecterend, rationeel en intellectueel welgevormd in het leven moet staan. Er is niets mis met macht, zolang je dat maar goed gebruikt…en in staat bent de bijhorende verantwoordelijkheden te dragen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s