wortelen en wortelen


Dank zijn mijn buurman die én een TV heeft én een digibox én die bovendien erg vriendelijk is heb ik de reportage van Telefacts eerder deze week kunnen bekijken. Je kan hier (na de reclame) de trailer zien. Het uitgangspunt is lovenswaardig, namelijk bekijken hoe het verder moet als onze huidige systemen (olie, financieel, voedsel,…) het laten afweten.

Bij het bekijken van de reportage was ik toch niet helemaal gelukkig, want eigenlijk had het beeld dat men van de transitiegroepen schetste een nogal hoog… euh Low Impact gehalte. Wat men liet zien zijn mensen die op het platteland wonen en bezig zijn met zelfvoorziening. Waarbij echt wel de indruk gewekt wordt dat ze zich afsluiten van de samenleving en vooral bezig zijn met het eigen overleven en het kweken van wortelen. Terwijl de filosofie van de transitienetwerken er vooral op gericht is om je te verbinden met je lokale gemeenschap en samen met de mensen daar te werken aan je veerkracht. Niet streven naar ‘autonomie’, maar eerder naar minder onafhankelijkheid van de externe systemen.

En er zijn vele manieren om onafhankelijker te worden. Zo is er een nieuwe actie gelanceerd van Greenpeace: Switch to Green, een grote groepsaankoop voor echte groene stroom. Ik zou voorstellen dat wie nog niet is overgeschakeld meteen deelneemt aan deze oproep, en zo veel mogelijk andere mensen uitnodigt het zelfde te doen.

Tenslotte nog een aankondiging van een actie in Gent. De Carrot Mob die zal doorgaan op 6 oktober. Een heleboel consumenten die samen gaan winkelen bij die winkelier die zich engageert om de opbrengst van die dag te investeren in energiezuinige maatregelen. Ik zal erbij zijn die dag, en hopelijk nog vele mensen die op een of andere manier bezig zijn met transitie.

3 reacties op ‘wortelen en wortelen

  1. Misschien is de oplossing dat er veel solidariteit komt tussen de mensen en dat ondertussen iedereen probeert om eveneens zelfredzaam te zijn. Ik kweek nu bloemkolen in de serre en de buur heeft nog bonen over, en we wisselen. Dat doen we al een hele tijd…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s