de Gentse brievenbussen


Ik heb gisterenavond een ‘busronde’ gedaan. Misschien is het wat vreemd dat iemand die zelf geen affiches heeft dan toch deur aan deur folders in de bus gaan stoppen, maar het hoort er bij. Mensen moeten toch weten waar de partijen voor staan. Ik vind trouwens dat niet enkel de vele vrijwilligers dit soort minder leuke klusjes moeten opknappen maar je als kandidaat toch ook een handje kan toesteken.

Het is wel interessant om op die manier de Vlaamse brievenbus van naderbij te  bestuderen. Er is namelijk een zeer grote diversiteit. Ecologisch verantwoord zijn de geïsoleerde bussen met borstels, al is het  vaak een heel gedoe om er een folder in te frommelen. Heel handig zijn gewoon de spleten in de muur waar je het drukwerk makkelijk in kan mikken. Al zijn deze bussen wel zeer slecht omdat ze de warmte laten ontsnappen. Regelmatig zie je ook de fantasierijke bussen in de vorm van kabouterhuisjes, karrenwielen, melkbussen en houtblokken die in de stad een illusie van landelijkheid willen creëren.

Zeer vervelend zijn de kniekruipbussen, die zo laag in de deur zitten dat op je knieën moet gaan zitten. Dit is dubbel lastig als het ook nog eens over recalcitrante kleppen gaat. Die moet je eerst met twee handen en veel moeite open wringen om er dan een briefje in te duwen. Een recalcitrante kniekruipbus mét borstels is dan ook de nachtmerrie van elke busser. Zeer fijn zijn dan weer de seriebussen. Zes of acht bussen netjes op dezelfde hoogte en met hetzelfde systeem om ze te openen. Bij slechts weer zijn residenties en appartementen een verademing, daar kan je op korte tijd een hele reeks folders kwijt in de binnenshuisbussen.

De dubbelklepbussen zijn dan weer tricky, omdat er een risico bestaat dat je vingers blijven steken tussen de twee kleppen. Tenslotte zijn er nog de camouflagebussen. Dan moet je echt gaan zoeken om de bus te vinden die heel netjes en onopvallend is verwerkt in de deur of muur. Er zijn ook nog dichtgeplakte bussen en andere die zo volgepropt zijn met ander verkiezingsdrukwerk dat er niks meer bij kan.

De bussen lijken wel een afspiegeling van de diversiteit van onze steden. Wat je tijdens zo’n ronde in elk geval leert, is respect voor de postbode.

Het valt trouwens op dat er in Gent heel veel bussen zijn met de bekende GMF anti-drukwerk sticker. Sommige mensen vinden het wel eens lastig dat daar wél verkiezingsdrukwerk in komt. Zeker voor een partij als Groen is dit lastig. Je wil enerzijds ook zuinig zijn op papier, maar je wil tegelijk dat mogelijke kiezers op de hoogte zijn van je programma.

Deze mensen hebben het slim aangepakt. Ze weten wellicht al op wie ze gaan stemmen en communiceren dit op die manier.

Een goed idee vind ik persoonlijk. Bij de volgende verkiezingen kan het GMF misschien  een nieuwe sticker verspreiden met  ‘geen verkiezingsdrukwerk, ik heb mijn keuze al gemaakt‘. Lijkt me een goede manier om papier te sparen en de bussers zullen het zeker niet erg vinden.

5 reacties op ‘de Gentse brievenbussen

 1. even gegoogled op de wetgeving terzake : http://www.radio2.be/artikel/hoe-vermijd-ik-een-brievenbus-vol-verkiezingsdrukwerk

  Het komt er op neer dat verkiezingsdrukwerk altijd afgeleverd wordt, ook als er een NEE sticker op je bus hangt. De Post is zelfs wettelijk verplicht om verkiezingsdrukwerk te bezorgen.

  Wat blijft er dan over ? Zelf een sticker maken met de melding : geen verkiezingsdrukwerk AUB,
  Eventueel met de ondertitel : “kandidaten/partijen die hier toch verkiezingsdrukwerk in proppen, moeten alvast NIET op mijn stem rekenen.”

  Of het helpt is een andere zaak … vaak nemen de “bussers” niet de tijd om te lezen wat er aan een brievenbus hangt.

  Like

 2. Ik vind het ook een schande dat zelfs een partij als Groen verkiezingsdrukwerk aflevert in een bus met “geen drukwerk” op. Geen drukwerk is bij mij geen drukwerk! Het wordt tijd om de wet daaromtrent aan te passen, iets voor Groen misschien?

  Like

 3. Ik heb ooit eens gebust, en ik stak geen folders als er een sticker ging. Toen ik commentaar daarop kreeg, zei ik dat volgens mij het achterlaten van een folder een averechts effect zou hebben. Sindsdien ben ik niet meer gevraagd te bussen. Maar het valt me op dat de meeste mensen die een sticker hebben idd ook geen verkiezingsdrukwerk willen, ook al zegt de wet idd dat verkiezingsdrukwerk een uitzondering is op die regel…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s