visie of visioen?


Ik zal maar  een mooie doos pralines gaan kopen voor Simonne, mijn buurvrouw die schittert in het lanceringsfilmpje van de kleinste affiche. Ik hoop in elk geval dat iedereen die het filmpje heeft bekeken ook de moeite neemt om hier wat meer te lezen over waarom ik mee doe en waar ik voor sta. Want daar gaat het over natuurlijk.

Een recent voorbeeld van hoe de traditionele overheden omgaan met de grote uitdagingen is het hele klimaatbeleid. Greenpeace, Natuurpunt, WWF en BBL hebben het Vlaamse klimaatbeleid onder de loep genomen en komen tot een simpele conclusies:  het Vlaamse klimaatbeleid is een flop.

Volgens een studie van VITO zal Vlaanderen al vanaf 2013 de Europese emissiereductie doelstellingen niet meer kunnen nakomen met het huidige klimaatbeleid. Uit de studie blijkt dat Vlaanderen tussen 2013 en 2020 maar liefst 24 miljoen ton te veel broeikasgassen uitstoot. Aan dat teveel aan vervuiling hangt een prijskaartje: bij een koolstofprijs van 10 euro zal de Vlaamse regering 240 miljoen euro moeten ophoesten om emissierechten te kopen. Klinkt niet echt geruststellend.

Daarnaast kreeg ik niet zo lang geleden ik een exemplaar van de Visie 2050 voor Vlaanderen in de bus. Een prachtige  brochure vol mooie foto’s en mooie woorden die ons een duurzame, rechtvaardige en klimaatneutrale toekomst voorspellen.  Als je dit leest dan zou je kunnen denken dat we ons absoluut geen zorgen moeten maken, er staat ons een briljante toekomst te wachten. Tot je kijkt naar het beleid van dezelfde overheid die de mooie brochure uitgeeft.  Het is niet moeilijk om 100 keer het woord duurzaam te gebruiken en ondertussen een klassiek onduurzaam beleid te voeren (denk maar aan Uplace). De visie lijkt dus meer op een visioen, de tekst is een voorbeeld van greenwashing waar de meeste bedrijven nog iets van kunnen leren.  Lees de brochure en kijk ondertussen naar het beleid op vlak van mobiliteit, armoedebestrijding, ruimtelijke ordening en klimaat.

De milieubeweging levert niet alleen kritiek, maar ook 11 klimaatmaatregelen die cruciaal zijn om de negatieve emissietrend om te buigen. Als we die nu al eens op gemeentelijk en stedelijk niveau omzetten in concrete acties, dan zijn we al een stapje verder.

2 reacties op ‘visie of visioen?

  1. We hebben je kleine-affiche-idee gedeeld op /www.facebook.com/Genoeg, goed idee voor Nederlandse politici ook!
    Steven, nog een persoonlijke vraag: we krijgen de nummers van Genoeg die we je sturen steeds retour, waarschijnlijk klopt je adres niet meer en we hebben geen persoonlijk emailadres van je. Wil je even je adresgegevens mailen naar info@genoeg.nl? Dan sturen we je de niet ontvangen nummers alsnog toe. Dank en veel succes met alles!
    Vriendelijke groet, heleen van der Sanden (uitgever Genoeg)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s