plan B eindelijk op komst


Het is ondertussen 2,5 jaar geleden dat ik met een groepje mensen 24 uur in conclaaf heb doorgebracht onder de titel ‘Warning Up’. Het was een zoektocht, een brainstorm naar manieren om de veranderingen die nodig zijn een zetje te geven. Daar is dan later het ‘Ministerie van ideeën’ uit gegroeid, een platform om positieve voorstellen te verbinden en te verbreden.  Een ander idee dat we toen hebben besproken was het uitwerken van een ‘plan B’.  Een soort scenario om uit te zoeken hoe we ons uit de slag zouden trekken als ‘plan A’ niet meer zou werken.

Liefst wilden we een groep specialisten inzetten om na te denken over vragen als hoe we voor voedsel kunnen zorgen als het mondiaal transport stilvalt, of hoe we onderling nog handel kunnen drijven als de Euro het begeeft? Hoe we het licht laten branden als de stroompannes er aan komen of hoe we het onderwijs organiseren als de overheid de lonen niet meer kan betalen? Het is ons niet gelukt om geld te vinden om dit te realiseren, maar kijk, nu komt er toch een ander soort  ‘plan B’.

Want dit is namelijk de titel van een nieuw dagelijks programma dat vanaf 17 september op ‘VIER’  te zien zal zijn. Vanuit dezelfde vaststelling dat ‘plan A’ wel eens zou kunnen falen willen de makers op een positieve manier allerhande alternatieve laten zien. De nadruk ligt op praktische zaken die we zelf kunnen doen, ecologische en slimme oplossingen die vaak te maken hebben met delen, hergebruiken, recycleren en vooral zelf de handen uit de mouwen steken. Niet slecht toch dat een commerciële zender tijdens prime time deze thema’s gaat opnemen.

En met enige trots kan ik zeggen dat we met het Ministerie van ideeën een rubriek hebben in dit nieuwe programma. Daarbij kunnen we elke week een persoon voorstellen die op creatieve manier bezig is met nieuwe oplossingen.  We zijn nu volop bezig informatie te verzamelen om binnenkort een eerste reeks ministers aan het publiek voor te kunnen stellen. De nieuwe site van het ministerie zal binnen een tiental dagen ook gelanceerd worden.

Om maar te zeggen, wat een paar jaar geleden nog een vage droom was (aandacht bij het grote publiek voor vernieuwende ecologische projecten) wordt meer en meer realiteit.

 

 

Een reactie op “plan B eindelijk op komst

  1. Ik vind het knap dat een commerciële zender ruimte vrij maakt voor een dergelijk programma. Natuurlijk wel spijtig van de timing … tegenover één van de sterkste programma’s van Eén, nl. Blokken.
    Daarnaast vind ik het onbegrijpelijk dat Eén of Canvas er nog nooit aan gedacht hebben om dagelijks een Ecologische Nieuwsuitzending te brengen. Op een treffelijk uur (niet tijdens de nacht of zo). Waarin het nieuws van de dag ecologisch wordt geavalueerd. Welke invloed en implicaties heeft het nieuws van de dag op onze aarde (nu en in de toekomst voor onze kinderen)? Een oproep om er wat aan te doen en te streven naar andere keuzes. Een eerlijk vergelijk tussen economie (welvaart, rijkdom, consumeren en stress) en ecologie (welzijn, minder hoge lonen, consuminderen, gezondheid).
    Daar zit ik echt op te wachten!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s