de grote ideeën


Tot zover mijn buurvrouw en het eerste geplaatste tuinbord. Maar wie met zo’n slogan uitpakt moet natuurlijk ook een paar ideeën leveren, bij voorkeur groter dan het formaat van de affiche.

Vooreerst verwijs ik even naar het programma van het kartel Sp.a-Groen. Een uitgebreid werkstuk met honderden voorstellen, op deze site te bekijken.  Het gaat over betaalbaar wonen, aanpakken van de armoede, heroriënteren van de mobiliteit, uitbouwen van jobs in coöperatieve en duurzame economie, ontwikkelen van stadslandbouw, inzetten op meer groen, uitwerken van instrumenten tot participatie en nog veel meer. Dit op zich al toont een toekomstbeeld van een stad waar ik graag aan wil meewerken.

Maar wat zijn dan mijn specifieke ideeën? Mijn belangrijkste punt is misschien dat deze verkiezingen niet gaan over ‘de wetstraat’, maar evenmin over ‘de dorpsstraat’. Deze verkiezingen hebben alles te maken met het ‘wereldplein’. De Vlaamse steden en gemeentes zijn meer dan ooit afhankelijk van wat er in de ons omringende wereld gebeurt. Gewoon al de nieuwsberichten van de voorbije weken maken dit wel duidelijk.

Scheurtjes in kerncentrales, het zwaard van Dexia boven ons hoofd, toenemende droogte en stijgende voedselprijzen, plasticdeeltjes in onze mosselen, Unilever die uitgaat van toenemende armoede in Europa,  sombere economische vooruitzichten, de klimaatopwarming die ontspoort en ga zo maar door.

De reactie van de traditionele politici op deze calamiteiten  is voorspelbaar. Het probleem wordt geminimaliseerd (of ontkend), er worden vage maatregelen aangekondigd, en met de moed der wanhoop wil men ons laten geloven dat alles onder controle is.

Ik denk de meeste lezers van deze blog ondertussen beseffen dat dit niet het geval is. Het feestje van steeds meer, groter, sneller en verder is afgelopen. Het paradigma gebaseerd op concurrentie, uitbuiting van mensen en natuur, meritocratie en materiële hebzucht loopt op zijn laatste benen. We zullen de volgende jaren een serieuze prijs betalen voor de kortzichtigheid van de voorbije decennia. We zullen geconfronteerd worden met stevige schokken en tegenslagen. Dit zal grote gevolgen hebben wereldwijd, ook hier in Gent.

Stel dat ik bij een eventuele deelname aan de gemeenteraad vanuit deze opvatting vragen kan stellen en voorstellen kan doen? Stel dat ik onze bestuurders ertoe kan aanzetten bij alle keuzes rekening te houden met lange termijn gevolgen en de impact op mens en milieu, hier en elders op de planeet. Stel dat ik daardoor een bijdrage kan leveren om onze stad beter voor te bereiden op komende schokken, om de bevolking mee te nemen in een verhaal van meer kwaliteit en minder kwantiteit? Stel dat ik mee de slinger kan duwen in de richting van meer samenwerking in plaats van competitie, in de richting van solidariteit in plaats van dualisering?

Volgens mij is het onvermijdelijk dat we de volgende jaren met elkaar in dialoog zullen moeten gaan over wat we nu echt willen. Over de keuzes die we moeten maken, over hoe we ons leven zo kunnen inrichten dat we de leefbaarheid van de planeet voor de volgende generaties niet langer op het spel zetten. We kunnen deze vragen niet enkel overlaten aan politici, we kunnen wel kiezen voor politici die dit soort thema’s op de agenda zetten. Of zelf in de politiek gaan natuurlijk.

Tot zover dus de grote ideeën, misschien een beetje weinig concreet maar naar ik mag hopen toch voldoende duidelijk. De volgende weken komen hier wel meer concrete voorbeelden.  Vragen? Laat maar komen.

 

 

9 reacties op ‘de grote ideeën

 1. Ik zou jou graag een keer met jou de toer doen van de volkscafé’s, van de markten, van de plaatsen die voor ‘ons soort’ minder evident zijn… Maar ik heb geen tijd voor 1 oktober.
  De mensen voelen zich moedeloos en machteloos, heb je geen one liner die hun goesting doet krijgen, die hen zegt dat ze zelf wel ‘machtig’ zijn, die empowerend werkt?

  Like

 2. Super, Steven!!! Ik hoop echt dat jij een enorme massa stemmen zal halen.
  De laatste tijd verlies ik af en toe toch wel wat de moed en begin ik meer en meer te vrezen dat het wat betreft de lange termijn eigenlijk al te laat is. Maar door jouw optimisme, solidariteit, levenslust, aangename humor… krijg ik toch weer hoop dat het misschien nog op tijd kan evolueren naar een duurzame en rechtvaardige toekomst voor iedereen!!!
  Dankjewel en doe zo voort!!!!!

  Like

 3. Ik zou jou willen ‘boeken’ op een bankje in het park, het liefst in een volkswijk/19de eeuwse gordel, op een vrijdag of zo. Als we dat een beetje verspreiden kan je dan ‘babbels’ doen en ik zorg voor koffie en thee. Zou dat geen idee zijn. Zoiets als ‘kom voor een babbel op een bank met Steven Vromman’ met een agenda op welke bank je wanneer zal zitten…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s