van Green Track naar Sideways


Na een heel fijn weekend ‘dansen in het park’ naast mijn deur wordt het tijd om de werkzaamheden stilaan te hervatten. Een van de projecten waar ik al een tijdje mee bezig ben is ‘Green Track’, het netwerk van kunstenorganisaties in Gent die samen willen werken rond ecologie en transitie. Een boeiende club waar we niet alleen bezig zijn met het verkleinen van de eigen ecologische voetafdruk, maar waar we ook bekijken of kunst een rol kan spelen bij de veranderingen die  nodig zijn. Enkele dagen geleden is de  Green Track site gelanceerd, dus wie wil kan er hier alles over lezen.

Want uiteindelijk moeten we ons een nieuwe toekomst verbeelden waar op een heel andere manier wordt omgegaan met de natuur, de hulpbronnen, de medemensen. En om het publiek te laten nadenken over die toekomst, om ze te verleiden om de huidige denkbeelden los te laten kunnen kunstenaars zeker een rol spelen. Ze kunnen met beelden, verhalen, muziek en een hele reeks andere uitingsvormen hun creativiteit inzetten en zo het ondenkbare dichterbij brengen. De laatste jaren zie je trouwens meer en meer kunstprojecten die een link leggen met maatschappelijke en ecologische thema’s. Op de site van Jonge Sla zijn al heel wat goede voorbeelden opgenomen.

Een voorbeeld van zo’n project is het Sideways festival dat nu loopt. Een zomerwandelkunstenfestival op trage wegen, waarbij je van beeldende kunst kan genieten op prachtige plaatsen, én waar de kunst helpt om vragen te stellen over onze relatie met de natuur. Of kunst de wereld kan redden weet ik niet zeker,  maar ik geloof wel dat kunst een belangrijke rol kan spelen.

Een reactie op “van Green Track naar Sideways

  1. Dankjewel, lieve Steven, dat we zondag mochten fietsen en proeven van dat heerlijke sapje!!!

    Drie dikke knuffels vanuit Oostakker,

    Florian, Marjolein en Elewout

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s