beste Kathleen Cools


Ik las met veel belangstelling je column in de Tijd (met dank aan Joost voor de tip), ik wil je verstandige vaststellingen delen met mijn bloglezers en er nog iets aan toevoegen.

Je wijst er fijntjes op dat we met een heleboel lastige kwesties zitten die blijkbaar niet opgelost geraken, en waarbij je stilaan het gevoel krijgt dat de doemdenkers misschien toch gelijk zullen krijgen. Je hebt het over het energiedossier (die vervelende scheurtjes in reactorvaten), de Belgische schuldencrisis, de Europese economische en financiële situatie en het Dexia dossier waar we ook nog zware gevolgen mogen van verwachten. Je conclusie is de volgende: Kijk, ik heb het helemaal niet met doemdenkers die roepen dat het hier allemaal niet deugt. We leven in een fijn land. Maar ik zeg het eerlijk. Kunnen we toch even rekening houden met wie er nog na ons komt?

Goed dat dit een plaatsje krijgt in de Tijd, maar beste Kathleen, het spijt me het te moeten melden maar er zijn nog enkele dossiers met een vergelijkbaar tikkende-tijdbom gehalte. Dat het ongewone weer een voorproefje  is van de klimaatverandering die steeds voelbaarder wordt zal je ook wel weten. Steeds meer wetenschappers denken dat we het tipping point van 2 graden opwarming wellicht al niet meer kunnen vermijden. Het extreme weer zal steeds meer gevolgen hebben op voedselprijzen, migratiestromen en conflicten (bijvoorbeeld over water). We mogen ons ook verwachten aan toenemende energieschaarste omdat het steeds moeilijker en duurder wordt onze olieverslaving te handhaven. Om nog te zwijgen van ander grondstoffen die schaarser en duurder zullen worden. Dan zijn er nog kwesties zoals de uitputting van de  visbestanden, het vernietigen van biodiversiteit, de toenemende impact van chemische vervuiling, de groeiende kloof tussen rijk en arm en zo kan ik nog even doorgaan.

Daarom, beste Kathleen, zou ik je even willen vragen je collega’s journalisten af en toe te helpen om het bredere verhaal te zien. Om de aandacht voor de anekdotiek te verlaten en duiding te geven aan de systemische veranderingen die bezig zijn. Om de politici en bedrijfsleiders die in jullie studio’s komen (en jammer genoeg bijna allemaal nog aanhangers zijn van het oude denken van groei en concurrentie) kritisch te bevragen en te confronteren met deze ene vraag:  Kunnen we toch even rekening houden met wie er nog na ons komt?

bedankt!

5 reacties op ‘beste Kathleen Cools

 1. In Frankrijk zijn een tiental reactoren die dezelfde scheurtjes vertonen als DOEL3, maar de Fransen zien er geen probleem in om de reactoren actief te houden. Dat is dan misschien een tikkende tijdbom. Tijd om naar Zuid-Afrika te verhuizen? We moeten wel opletten, want we naderen het einde van 2012! 🙂

  http://www.hln.be/hln/nl/6756/Kernenergie/article/detail/1486961/2012/08/16/Greenpeace-Onenigheid-en-gebrek-aan-duidelijkheid-na-overleg-Doel-3.dhtml

  Like

 2. Ik ontdekte gisteren een serie van 4 gedichten van Louis Paul Boon: “eens, mijn geliefde”.
  waarschijnlijk ergens voorin de jaren ’70 geschreven maar er behoorlijk boenk-oep.
  Een aanrader. Men zegge het enzovoort, enzoverder (uit de laatste regels van ‘De voorstad groeit’, ’s mans debuut)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s