844 maal twee


Bij de federale verkiezingen in 2010 haalde ik in Gent 844 stemmen. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 ga ik voor een verdubbeling van dit aantal. Zeker niet makkelijk, ook  niet onmogelijk. En met zo’n score hoort een zitje in de gemeenteraad tot de mogelijkheden (afhankelijk van wat de anderen doen natuurlijk).

Ik krijg wel regelmatig de vraag of ik dat echt wil, en wat ik daar wil doen. Vooreerst neem ik deel aan deze verkiezingen omdat ik meer en meer geloof in het belang van het lokale niveau. De grote mondiale uitdagingen worden nauwelijks aangepakt op nationaal of internationaal vlak. Veerkrachtige lokale gemeenschappen zijn daarom van groot belang om ons voor te bereiden op de grote veranderingen die er zitten aan te komen. Gent heeft het potentieel om zich tot een duurzame en sociale stad te ontwikkelen en dit wil ik graag ondersteunen.

Naast de vele initiatieven van burgers is er daarom een lokale overheid nodig die samen met de burgers en vanuit een lange termijn visie gaat samenwerken. Zo’n overheid moet niet enkel het voorbeeld geven (bijvoorbeeld rond energie, aankoopbeleid,…) maar er vooral voor zorgen dat het algemeen belang steeds voorrang krijgt, met extra aandacht voor de zwakkeren. En dit kan enkel door keuzes te maken, zeker nu het er naar uitziet dat de volgende jaren de middelen beperkt zullen zijn. Daarom zijn veilige fietspaden belangrijker dan parkeerfaciliteiten voor shoppers. Daarom is investeren in duurzame en betaalbare woningen een grotere prioriteit dan het verder opsmukken van de binnenstad ten behoeve van toeristen. Daarom is aandacht voor stadslandbouw essentiëler dan bijkomende winkelcentra. Hoe het kartel deze keuzes voor de stad heeft ingevuld kan je lezen in het verkiezingsprogramma.

De volgende gemeenteraad zal  (moeilijke) keuzes moeten maken, de beschikbare ruimte en de middelen zijn beperkt, de behoeftes  zijn groot. In de gemeenteraad zetelen 51 vrouwen en mannen die zes jaar lang  de 250 000 inwoners van de stad vertegenwoordigen. Graag wil ik één van die 51 zijn. Bijvoorbeeld om in enkele commissies (waar de dossiers worden voorbereid) er op toe te zien dat er gedacht wordt vanuit een lange termijn visie. Bijvoorbeeld om wat nieuwe ideeën te leveren rond duurzaamheid en transitie. Bijvoorbeeld om de stroming in de bevolking te vertegenwoordigen die het gehad heeft met een het tijdperk van consumptie, competitie en materialisme. Bijvoorbeeld om linken te leggen tussen het lokaal beleid en de mondiale uitdagingen. Bijvoorbeeld om mee te werken aan een context waar een veerkrachtige gemeenschap zich kan ontwikkelen. Bijvoorbeeld om de belangen van toekomstige Gentenaars te bewaken.

In het besef dat mijn impact in het geheel beperkt zal zijn en dat het niet altijd makkelijk zal lopen. Maar ik heb veel goesting om uit te proberen of we van Gent een stad kunnen maken waar het goed leven is met respect voor de grenzen van de planeet.  En  daarom doe ik dus mee voor een zitje in de gemeenteraad. Nu nog 1688 kiezers vinden die me daarin willen steunen.

6 reacties op ‘844 maal twee

  1. Mijn steun/stem heb je alvast. Ik ben ervan overtuigd dat de Low Impact Man een grote impact kan hebben op het veerkrachtiger maken van onze stad! We gaan ervoor!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s