de teruggeeftijd


De zon van de voorbije dagen maakt dat ik vandaag de eerste tomaatjes van de parkeermoestuin zal kunnen oogsten. Tot hiertoe kon ik al flink wat sla en courgettes eten, enkele paprika’s en een portie boontjes. De worteltjes zijn ook voor binnenkort, wat zo goed als niet lukt  zijn de bloemkolen en broccoli. Niet echt eenvoudige teelten voor beginners zoals ik.

Op het dak ook nog wat verandering nu mijn zonnepanelenpark is verdubbeld van 1 naar 2 exemplaren. Het is hetzelfde systeem als van het eerste paneel dat ik twee jaar geleden heb aangekocht. Een paneel met een omvormer dat je zo kan aansluiten op een stopcontact. Ik heb hiervoor geen subsidie aangevraagd en ook geen groene-stroom certificaten. Dat maakt dat de terugverdientijd rond de 15 jaar zal schommelen.

Maar daar gaat het in mijn geval niet om. Het gaat er om het laatste stukje aangekochte elektriciteit te vervangen door ‘zelf’ geproduceerde stroom. Met 1 paneel kon ik net niet genoeg opwekken om mijn verbruik van 250 kWh te compenseren.  Nu zal ik een wellicht een beetje stroom te veel hebben die ik met veel plezier aan mijn buurman schenk.

Vanuit economisch standpunt gezien allemaal niet zo interessant, omdat het rendement op deze investering van 500 euro erg laag is. Net zoals de tijd die ik investeer in de tomaatjes ze veel duurder maakt dan de tomaten in de winkel  (en het verhuren van de parkeerplaats zou nog veel meer opleveren).  Maar dat is nu juist het punt natuurlijk, als we onze beslissingen laten afhangen van de  ‘return on investment’ en de ‘terugverdientijd’ zitten we in het oude denkpatroon en komen we nooit op tijd aan de echte veranderingen die nodig zijn.

Misschien moeten we niet langer denken aan terugverdientijd maar kiezen voor teruggeeftijd.  Tijd om terug te geven wat we de voorbije decennia hebben afgenomen van de natuur, terug te geven wat we nog dagelijks afnemen van andere mensen. Zo kunnen we onszelf misschien ook wat levenskwaliteit teruggeven.

11 reacties op ‘de teruggeeftijd

  1. Misschien omdat Steven deze zelf geïnstalleerd heeft en niet door een firma heeft laten plaatsen ? Voor de meeste subsidies is dat immers één van de vereisten. Wij hebben zelf geïsoleerd, nieuwe ramen geplaatst, een hoogrendementsketel geplaatst, … allemaal zaken waarvoor we toen enkel subsidie konden krijgen indien dit door een firma/zelfstandige werd gedaan. Maar de meerkost van het inhuren van een vakman overtrof ruimschoots de subsidie die we konden krijgen dus de rekening was snel gemaakt.

   Like

 1. Jouw laatste zinnetjes over teruggeeftijd en levenskwaliteit vind ik héél mooi gezegd en ik ben het volledig met je eens, Steven!!!

  PS: Ik begin dat sportgekwebbel op de radio ook echt beu te worden:-)

  Like

 2. Men zou beter de olympische spelen voor low impact organiseren. Dan zou Steven goud halen. Om ter snelst een moestuin aanleggen, om ter beste zonnepaneel maken, …

  Like

 3. Sommige groenten zijn inderdaad moeilijk te kweken. Ik heb dat ook me scha en schande ondervonden. Kolen kan je buiten kweken, maar probeer dan eens om een savoykool of een rode kool buiten te kweken. Bloemkolen en broccoli doe ik in de serre. In open lucht (volle grond) is dat heel moeilijk. Bloemkolen in de serre zien ook mooi wit, terwijl bloemkolen in open lucht snel vergelen. En natuurlijk doen de vlinders er zich tegoed aan! Leg ook een schijf plastic aan de voet van de kool, zodat de rupsen zich niet kunnen ingraven en de kool van onderuit opeten.
  Een suggestie is ook om knoflook naast kolen te zetten. Dat houdt al heel wat ongenode gasten op een afstand. Onze opbrengst is echt de moeite, maar ik heb dat ook moeten leren, in mijn geval van mijn vader. Maar biologisch tuinieren gaat perfect, als je de kneepjes kent. En ik leer er nog dagelijks bij. Zoals poedergist mengen met bloemsuiker, en dan heb je perfect biologisch mierenpoeder. En het werkt!

  Like

 4. Prachtig verwoord … dit doet me trouwens denken aan één van mijn leraars Latijn vanop ’t Middelbaar … hij maakte het onderscheid tussen de “latinisten” (i.e. Latijn en/of (oud)Grieks gestudeerd) die meer kijken naar de menselijke/culturele/filosofische meerwaarde en de “economisten” die meer op winstbejag zijn georiënteerd … in dit opzicht zou ik misschien kunnen suggereren – zoals reeds door sommige professoren economie voorgesteld om economie een verplicht vak te maken in het Middelbaar om de “crisis” beter te begrijpen – om in plaats hiervan ecologie/filosofie/(Latijn)/(Grieks)/… (?) verplicht te maken om zo een aantal oeroude waarden en wijsheden mee te geven …

  Like

  1. Ik ben blij dat je Latijn en Grieks tenminste tussen haakjes heb gezet. Want hoewel ik er niet aan twijfel dat er zeer degelijke leerkrachten Latijn en Grieks zullen zijn, zal het aanleren van een dode taal niet meer bijdragen tot een betere wereld of betere mensen, dan het leren van economie.

   Misschien ligt het ook aan mijn gebrekkige kennis van geschiedenis, Latijn, Grieks, … maar volgens mij zijn ‘oeroude waarden en wijsheden’ onzin. Er werd vroeger niet minder onzin verteld (ook op vlak van waarden) dan nu.

   Like

   1. onbekend maakt onbemind … 🙂 als ik het over Latijn en Grieks heb, heb ik het in eerste instantie niet over het leren van een dode of een nieuwe taal (het is jammer genoeg wel zo dat het inderdaad de 1ste 3 jaren vooral woordenschat en grammatica inhoudt) dan wel over het lezen van verhalen, filosoferen over de zin van het leven, de actualiteit, achterhalen waar ons denken/systeem/waardenpatroon vandaan komt … bijv. thema’s zoals retoriek, demagogie, ons rechtsysteem, de psyche en de (on)macht van de massa … kan misschien hol en abstracht klinken … en ik weet nog dat ik in de les Latijn vroeg wat het nut ervan was, wat in Steven zijn verhaal een puur economische benadering is, maar daar ben ik nu gelukkig van af gestapt en ben blij dat ik nu meer in staat ben om alles in een zekere “context” te plaatsen … en als dat nu in de les Latijn of Nederlands of Godsdienst gebeurt, mij niet gelaten, maar ik vind alleszins dat “het contextualiseren/verbanden leggen” te weinig gebeurt … daarom nogmaals mijn bewondering voor Steven die ons op tijd en stond een spiegel voorhoudt en ons denken flink dooreenschudt…

    Like

   2. Daar kan ik me wel bij uitsluiten. Het verbaasd met o.a. dat logisch redeneren en verbanden leggen in universitaire (en andere) studies geen vast onderdeel vormen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s