olympische gedachten


Een mens moet al naar de radiomis op radio Eén luisteren om nog eens een uurtje radio te krijgen zonder olympische flitsen. Het kan best zijn dat dergelijke spelen iets uniek zijn, maar dat alle andere nieuws daarvoor moet wijken gaat me toch een beetje te ver. Vooral omdat dit zogenaamde feest van sport vooral een commerciële bedoening is geworden. Al wordt daar in de media nauwelijks nog over gesproken, we zijn al zo blij dat landgenoot Jacques Rogge de baas is van dit circus dat kritiek niet gepast is.

Tijdens zo’n momenten is het dus geen slecht idee om eens te kijken wat de ‘andere’ media er over schrijven.  Volgend stukje in Mo laat zien hoe het zit met de macht van de sponsors, zo zijn er 800 restaurants in London die geen frieten mogen serveren, omdat dit een inbreuk is op de rechten van Mc Donalds.  Dat een bedrijf dat de promotor is van ongezonde voeding (vooral bij kinderen en jongeren) zich gaat associëren met een evenement dat gezondheid moet bevorderen is op zich al bedenkelijk. Maar het gaat nog verder. Zo kan je lezen bij De Wereld Morgen, hoe een bedrijf als Dow Chemical (verantwoordelijk voor de de productie van Napalm in Vietnam) nu een trotse sponsor van dit gebeuren van fair play en sportiviteit.

Kortom, we kunnen ons de volgende twee weken vergapen aan allerlei sportieve hoogstandjes (en blij zijn met hier een daar een Belgische bronzen plak), maar de wereld draait ondertussen verder. Met de afschuwelijke conflicten in o.a. Syrië en Congo, de droogte in de V.S. en de bosbranden in Rusland, de economische ellende in Griekenland en Spanje, de hongersnood in Soedan, het kleine en grote racisme overal ter wereld. En zo zou ik nog een tijdje kunnen doorgaan. We laten ons best maar niet in een olymische slaap wiegen.

5 reacties op ‘olympische gedachten

 1. Ik vind dit nogal een gemakkelijke geminimaliseerde reactie.De waarde sport en olympisme is hier toch heel belangrijk waardefactor, de beleving van deze spelen ic atletiek is enorm in Afrika. Dit is een mondiaal evenement dat velen boeit.
  Ik ben er van overtuigd dat sport een belangrijke meerwaarde is voor onze maatschappij. En inderdaad is er een grote impact op ecologie. Ik zie deze olympische spelen als een unieke vierjaarse hoogtepunt. Ikzelf zie sportbeoefening als de waarde “recht op de vrijetijds(sport)beoefening”, uiteraard met het milieu zo min mogelijk te schaden, ook al is dit soms moeilijk. En inderdaad daar kan het IOC nog een voorbeeldfunctie opnemen.

  Like

  1. De waarde sport? Ik heb niets tegen sport en sport kan zeker waardevol zijn. Maar sinds wanneer is sport op zich een waarde?

   Het spijtige is net dat ‘het grote geld’ zoveel invloed hebben op zo’n gebeuren. Voor een gemiddelde toeschouwer valt dat misschien niet zo op, maar het drukt wel een zware stempel op het gebeuren.
   Eveneens vind ik het toch wel onrustwekkend dat iemand die een paar honderdste van een seconde sneller kan lopen, zwemmen, fietsen, … of een paar centimeter hoger of kan springen, werpen, … meer aandacht krijgt dan enkele zeer grote problemen waar we op dit aardbolletje met kampen.

   Like

   1. Klopt. Het gaat enkel over het grote geld. Volg het geld, en je volgt de resultaten in de sport. Maak zelf maar eens de volgende denkoefening. Wiggins werd uit het wiel gereden door Froom in de Tour de France, Froom werd teruggefloten zodat Wiggens toch nog de gele trui kon houden. En wie stond er met zijn gele trui op het podium van de Olympische spelen? Inderdaad, de Brit Wiggens.
    Maak zelf maar het optelsommetje…

    Ik zou wel eens willen weten wat dit kost aan onze planeet op gebied van energie, grondstoffen, vervuiling, … Al die mensen (sportlui, pers, bezoekers, toeristen, …) die naar Londen reizen (vaak per vliegtuig), die stadions die moeten geairconditioned worden of opgewarmd (zoals het water van het olympisch zwembad); de verlichting op alle evenementen, al die TV-toestellen die wereldwijd op staan om naar de spelen te kijken, … Ik denk dat dat cijfers zijn die ronduit halucinant zijn. Wedde dat er wereldwijd dankzij de Olympische spelen meer energie en grondstoffen worden verbruikt dan wat een doorsnee land normaal gezien doet?

    Als de mens ergens is geweest, blijft er ook vaak een puinhoop achter. Kijk maar eens op de grond na een festival…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s