we vliegen de aarde naar de maan


Vakantietijd is volop vliegtijd. Jammer genoeg natuurlijk. Ondanks het feit dat iedereen wel weet dat vliegen geen goede zaak is voor het milieu blijft het vliegverkeer toenemen. Tja, niet verwonderlijk als je ziet hoeveel reclame in het straatbeeld te zien is met allerlei goedkope vluchten. Daarnaast doen de media duchtig mee door gratis vliegreisjes weg te geven, elke dag in ‘1000 zonnen’ bijvoorbeeld. Maar ook regelmatig in andere programma’s zoals recent nog in het radio 1 programma waar je een reisje naar Rome kon winnen voor 2 (!) dagen. Trouwens, wist je dat de stad Gent ook mee betaalt voor een budget dat Ryanair naar Oostende moet halen (2859 euro per jaar).  Voor een stad die klimaatneutraal wil zijn ook niet echt logisch. Alvast één kleine besparing die de volgende gemeenteraad kan maken.

Naast de vanzelfsprekendheid van het vliegen is er de lijdensweg van de mensen die op zoek gaan naar manieren om met het openbaar vervoer een stukje van Europa willen bezoeken.  Het kan allemaal maar vraagt een pak voorbereiding en vooruit denken én een ruimer budget. Lees maar eens het verhaal van Kris De Decker (auteur van het Low Tech magazine). En waarom kan een regering die volop op zoek is naar besparingen niet starten met het invoeren van een CO2 taks op vliegen? Waarom moet de treinreiziger zo veel betalen en wordt er op kerosine geen taks gegeven? Weer een kwestie van 5 minuten politieke moed? Waarom is een goede vulkaanuitbarsting het enige om het vliegverkeer eventjes te beperken?

De vliegtuigkwestie is trouwens ook om mijn keukentafel beland. Marieke zou volgend jaar met de bus naar Zweden gaan als laatstejaarsreis. Maar nu heeft de school beslist om het plan te veranderden en gaan ze met het vliegtuig naar de Canarische eilanden. Marieke zou liever niet vliegen, maar ze wil natuurlijk wel deze reis met haar klasgenoten meemaken. En dat voor een Freinet-school (De Wingerd) van een stad (Gent) die klimaatneutraal wil zijn. Ik ga zelf al enkele jaren naar deze school met mijn LIM verhaal, maar misschien moet ik het maar afzeggen. Wat voor zin heeft de leerlingen te gaan vertellen dat ze het licht moeten uitdoen in de pauze als ze met zijn allen het vliegtuig nemen. Hoe kan een school beweren bezig te zijn met de toekomst van de leerlingen als ze tegelijk de toekomst van de planeet in gevaar brengt door onnodige en onverantwoorde vliegreizen? Ik plan in elk geval nog een gesprek met de directie hierover, en als het aan mij ligt mag dit ook wel eens op de agenda van de gemeenteraad komen. Is het verantwoord dat stadsscholen vliegreizen organiseren??

22 reacties op ‘we vliegen de aarde naar de maan

 1. Ik vind dat vliegen een heel moeilijke kwestie. Langs de ene kant wil ik graag mijn steentje bijdragen aan het klimaat, maar langs de andere kant neem ik wel regelmatig het vliegtuig. Soms voor mijn werk (2-3 keer per jaar), maar ook om zelf op vakantie te gaan (1-2 keer per jaar). Ik weet dat het hypocriet is, maar ik vind het echt verrijkend om eens de cultuur te gaan opsnuiven in een ver land (denk Peru, Indonesië, Mexico en Guatemala). Moet ik me nu schuldig voelen?

  Like

  1. Ja, een mens mag zich hiervoor zeker schuldig voelen. Ikzelf voel me ook aangetrokken tot andere culturen en ik denk dat de meeste mensen zulke verre bestemmingen aantrekkelijk vinden. Het zijn absoluut mooie dromen, maar de realiteit rond de huidige toestand van onze prachtige planeet is véél meer dan een banaal feit. Dan kies ik er liever voor om de generaties na ons nog een leefbare toekomst te bezorgen en dromen dichter bij huis te realiseren. En deze laatste zijn ook meer dan de moeite waard!!!

   Like

   1. Ik ga volledig akkoord met Griet. Consequente keuzes maken tussen wat aantrekkelijk is en wat echt belangrijk is, daar komt het in deze wel op aan, vind ik.

    Like

  2. Ach, wat is een mens met schuldgevoel? Maar als de vraag is, of dat moreel ‘verdedigbaar’ is, dan neig ik naar neen als antwoord. Natuurlijk zijn er veel gedragingen die schade aan het milieu kunnen aanbrengen en vertoont iedereen een beetje milieuonvriendelijk gedrag, regelmatig vliegen heeft een dusdanig grote invloed op iemands ecologische voetafdruk, dat je dat onmogelijk kan compenseren door op andere gebieden wel erg milieubewust bezig te zijn.
   En dan stelt zich de fundamentele vraag, heeft een individu het recht om het milieu dusdanig te schaden? Hoe verreikend is het als door je gedrag sommige mensen (ook in die andere culturen) het de komende decennia zeer moeilijk zullen krijgen?

   Like

 2. het is totaal onverantwoord dat scholen vliegtuigreizen organiseren. Het is ook absurd en onnodig. En onnodig duur en dus asociaal, op meerdere vlakken. Waarom niet met z’n allen naar Schiermonnikoog, of Zuid-Frankrijk? Het doel van een eindejaarsreis is afscheid vieren in groep. Waar dat gebeurd is niet zo belangrijk.
  Ik zou daar echt wel iets van gaan zeggen. Zeker in een Freinetschool (hebben die geen milieuwerkgroep in de ouderraad?)

  Like

 3. In het uiterste geval kan dit, als ze minstens aan CO2-compensatie doen en een bos aanplanten dat equivalent is aan de uitstoot die ze veroorzaken. Of als de leerlingen die nu met de auto naar de school worden gebracht hun ecovoet reduceren en zo CO2 “opsparen”. Misschien zijn dat opties waardoor ze alsnog de geplande reis kunnen uitvoeren?
  Ik ben trouwens al jaren voorstander van een CO2-budget voor elke burger, welke men niet mag overschrijden, anders volgt er een boete. En diegene die een overschot heeft moet dat dan kunnen verkopen of opsparen, zoals moderne ecologisch kasbons.

  Like

  1. Met het vliegtuig naar de Canarische eilanden lijkt me nu niet bepaald ‘in het uiterste geval’, want het is totaal onnodig en heeft geen meerwaarde (t.o.v. veel andere mogelijke bestemmingen).

   Het probleem met zowel die compensatie, maar nog meer met een boetesysteem bij een CO2-budget is dat mensen die genoeg financiële middelen hebben, zich niets van enige begrenzing moeten aantrekken.

   Like

 4. ik ga lekker met de trein naar Santander in Spanje, waarna ik een tiental dagen wandel op de route naar Compostella, en dan terugkeer met de trein, met een tussenstop in Bilbao. Alle mogelijke uitdagingen en interesses zitten in de reis vervat. En nog ‘goedkoop’ ook, want het treinticket tot Spanje was ‘amper’ 142,50 euro, wat de vergelijking met vliegtuigtickets kan doorstaan, lijkt mij…

  Like

  1. knap Lucie, mijn treintickets naar San Sebastian vallen duurder uit en dan heeft de hele research me zo’n volle dag werk gekost en moet ik de plaatselijke trajecten met bus en trein nog geregeld krijgen. Een heel avontuur ! De Europese spoorwegmaatschappijen hengelen zo te zien alleen naar de snelle zakenklanten en de trage Interrailrugzaktoeristen. Tussen die twee uitersten zijn we blijkbaar nog niet met genoeg om meertalige informatie, goede aansluitingen met nationale lijnen en vlotte reservatiemogelijkheden aan te bieden. Op die manier gaat het nog lang duren eer de modale toerist voor de trein zal kiezen…

   Like

 5. wat vinden de leerlingen hier zelf eigenlijk van ? kan me inbeelden dat ze zelf ook bezwaren hebben als ze jouw LIM verhaal al een paar keer gehoord hebben. is er geen leerlingenraad ?

  Like

  1. ik heb ondertussen een afspraak met de directie (in augustus), tja de leerlingen zelf, volgens mijn dochter was er oorspronkelijk nogal wat weerstand tegen de busreis naar Zweden en zien vele de vliegreis wel zitten. het is jammer genoeg niet zo dat na een lezing meteen hun houding veranderen…

   Like

 6. Soms voel ik me echt David tegen Goliath bij die pijnlijke vliegkwesties… maar uiteindelijk heeft David gewonnen!:-)
  Dus niet opgeven, hé Steven, en blijven doorgaan!!!

  Like

 7. Ik heb zelf les gegeven in het Freinetonderwijs op verschillende plaatsen en het is me opgevallen dat die scholen meestal milieu-onvriendelijker zijn dan traditionele scholen. Vooral door de véle uitstappen (te danken aan de speciale projecten) met de auto. Deze scholen bezitten doorgaans ook over een groter budget en zullen dus niet zo vlug elke euro omdraaien voor ze uit te geven. Wat in mijn ogen leidt tot verspilling…

  Like

  1. dit wil ik wel een beetje nuanceren, de school waar mijn kinderen zitten organiseert geen uitstappen met de auto en doet ook wel moeite om op andere vlakken de impact te beperken. vaak zijn het de ouders en de leerlingen die nogal wat verwachtingen hebben die niet altijd zo milieuvriendelijk zijn

   Like

   1. Tja en klant is koning hè :). Op 1 school (en ik spreek hier over basischolen) heb ik echt wel het groene gedachtegoed concreet terug gevonden. Op de andere scholen vond ik wel een kleine groep milieubewuste mensen terug, maar die groep was te klein om op te kunnen tegen de massa (dikwijls mensen die van het Freinetonderwijs een eliteschool maken: dit is echter een andere discussie).

    Like

 8. Vandaar dat dit debat voeren van onderuit zeer belangrijk is, vooral in een Freinetschool waar inspraak hoog in het vaandel staat maar wat ook betekent dat je niet van bovenuit kan beslissen en tijd, overtuiging, debat en veel kleine stapjes nodig zijn om er samen uit te geraken. Dit duurzaam proces is in de Wingerd beslist gaande, roept bij momenten hevige discussies op en moet zeer zeker verder uitgediept worden. Opvoeding is en blijft een proces dat liefst niet gedicteerd maar gestuurd wordt met valabele argumenten en de nodige passie, een proces van vallen en opstaan. Hopelijk slagen we er binnenkort in om de studenten zelf hun “alternatieve en verantwoorde reis” in elkaar te laten boksen vanuit een bewuste keuze en het besef dat vliegen voor een eindejaarsreis onverantwoord is. Een zoveelste opgave voor een school waarbij de ondersteuning van ouders, het voltallige team, externen, het beleid, …onontbeerlijk is. De weg is lang maar is wel aangevat in een open sfeer met respect voor ieders mening, wordt vervolgd…

  Like

 9. Ik heb gewoon geweigerd om mee te gaan. Bij ons ging het laatste jaar naar Turkije, met het vliegtuig, en dan in Turkije zelf nog een busreis van het ene naar het andere hotel. Mijn jaargenoten interesseerden me ook niet echt, dus dat helpt wel om zo’n reisje ‘af te slaan’ 😉

  Like

   1. Lucie, je hebt mail.
    Wat o.a. de VS betreft vermoed ik dat al de binnenlandse vluchten nog niet worden meegegeven.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s