groenten in plaats van auto’s


De discussie over de kernuitstap zal vandaag in de schoot van de regering gevoerd worden, dit op basis van het plan van minister Wathelet. Zoals te verwachten is het een soort compromis geworden waardoor de onduidelijkheid alweer wordt verlengd en de omslag naar hernieuwbare energie op de lange baan wordt geschoven.  Bon, ik ga er me niet druk in maken, het standpunt van Kristof Calvo is wat dit betreft duidelijk genoeg.

Dichter bij huis begin ik hier stilaan met een water probleem te zitten. Ondanks de regelmatig aangekondigde regen zijn mijn regentonnen zo goed als leeg. Dit heeft ook te maken met de parkeermoestuin, waar ik natuurlijk extra water voor nodig heb. Om te vermijden dat de groenten verpieteren en er kostbaar drinkwater door mijn toilet wordt gespoeld ben ik dus overgeschakeld naar plan B. Want de binnenkoer waar ik woon bevat nog een verborgen waterput, onder de parkeer plaats van de  buren.

Dus, als de wagen van de buren niet op de parkeer plaats staat kan ik het deksel van de put doen, en met emmers putwater naar boven halen. Waarmee ik dan de regenton vul en zo weer een voorraadje heb.  Het kan al wat omslachtig lijken, maar ik hoef niet naar een fitness centrum te gaan en in vergelijking met de inspanningen die honderden miljoenen mensen dagelijks moeten doen om aan wat water te komen kan ik echt niet klagen.

De groenten op de parkeer plaats doen het trouwens prima, ik eet er nu regelmatig sla en courgetten van, maar binnenkort zijn er ook tomaatjes, paprika’s en broccoli beschikbaar. Als ik zie hoeveel parkeerplaatsen zijn in onze steden, dan is er nog een mooie toekomst weggelegd voor het parkeermoestuinen.

7 reacties op ‘groenten in plaats van auto’s

   1. voor het toilet en de groenten wel hoor (niet om van te drinken of me te wassen)

    Like

 1. Wij hebben het idee om een put te laten boren en via filtersysteem op de woning aan te sluiten. Regenwater hebben wij ook, maar het geraakt niet snel genoeg aangevuld, zeker niet als je over een moestuin beschikt en een serre!

  Like

  1. in het kader van duurzaam waterbeheer is het nodig dat er zo weinig mogelijk grondwaterputten privé worden aangeboord. Er zijn nu al grondwaterlagen, die er lang over doen om ‘vol’ te lopen, die overbevraagd zijn, met name door de serreteelt die vroeger altijd op grondwater konden rekenen door zelf putten te boren.
   Ik begrijp de reflex naar ‘waterautonomie’ wel, maar het is wel een heel onsociale oplossing , namelijk door iets gemeenschappelijk (de zgn. commons) te privatiseren. Op Vlaams niveau is er ooit een inventaris gemaakt van ‘ons’ grondwater en daarbij blijkt dat centraal beheer van deze waterreserves meer dan noodzakelijk is. Daarom worden nooit of zelden nog vergunningen afgeleverd om een waterput te boren. Alleen op historisch verworven putten heeft de overheid niets (of weinig) te zeggen. Het aandeel grondwater in ons drinkwater (dat we kopen) is trouwens historisch laag. Het meeste is gereinigd oppervlaktewater. Interessante lectuur vind je o.a. bij Ricardo Petrella en de VMM (vlaamse milieu maatschappij of hoe die tegenwoordig ook heten).

   Like

 2. Als je in een steek met zandgrond woont, kan je makkelijk zelf een waterput slaan 😉
  Geen zever met vergunningen enz.

  Like

  1. Of je al dan niet over een vergunning moet beschikken, heeft volgens mij niets te maken met het feit of je die put al dan niet zelf kan aanleggen. Ik ben het sowieso al eens met Lucie Evers, privatisering van grondwater is geen goede zaak. Maar grondwater ‘aanslagen’ zonder daar toelating voor te krijgen is echt problematisch. Als iedereen zo denkt (of handelt) dan krijgen we nog sneller en nog meer problemen met onze grondwaterlagen.

   Maar leg mij gerust uit wat er ‘zever’ is aan het feit dat men daar een vergunning voor moet hebben.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s