weer een parkeerplaats minder


Gisterenavond trof ik mijn sympathieke huisbaas Jan in een goede bui, dus was dit het moment waar ik al lang naar had uitgekeken. Ik wou hem al langer volgende vraag stellen: ‘Beste Jan, wat zou je er van denken mocht ik de parkeerplaats die ik toch niet gebruik inrichten als een moestuin?’. En tot mijn verbazing was het antwoord: ‘natuurlijk, dat is uw parkeerplaats, dus doe ermee wat je wil’. Ik kon hem wel kussen – wat ik niet gedaan heb – want vorig jaar zag hij dit namelijk niet zitten. Ik heb hem een verse radijs kado gedaan en ben meteen aan de slag gegaan.

De plantjes die ik de voorbije maanden heb opgekweekt in de living en naast de regenton heb ik stante pede naar de parkeerplaats gebracht om ze allen een plekje te geven. Ik ben erg tevreden met het resultaat. In vergelijking met een auto heeft een moestuin op een parkeerplaats heel wat voordelen. Geen uitstoot, geen lawaai, je moet de planten niet wassen (wel water geven), en je kan er van eten.

De paal vooraan is om de zonneoven in te plaatsen, om zo superverse groentjes klaar te kunnen maken. Omdat ik nogal nieuw ben in het tuinieren heb ik elke pot een nummer gegeven. Ik heb netjes genoteerd wat ik waar heb gezaaid, al zie ik hier en daar toch planten verschijnen die er verdacht anders uitzien dat wat op het pakje stond.

Ik ben in elk geval heel tevreden met deze nieuwe stap, en probeer mij al voor te stellen hoe het zou zijn als we 20, 40 of 60% van alle parkeerplaatsen zouden inrichten als moestuintjes… Als iedereen er zo vrolijk van wordt als ikzelf ziet het er goed uit voor onze toekomst.

13 reacties op ‘weer een parkeerplaats minder

 1. Mooi!
  En dikke duim voor de toffe huisbaas!
  Nog een suggestie voor volgend jaar of zo…..
  De kasseien uitbreken en er een (laag) muurtje mee bouwen (hou er nog enkele over voor stapstenen of een paadje mee te maken). Dan kun je de ontstane bak opvullen met grond en compost, en zo een verhoogd bed maken. Is veel handiger om in te werken en zo.
  Maar met die suggestie zul je wel even moeten wachten tot ze de huidige tuin gewoon zijn, en de huisbaas opnieuw in een goeie bui…..

  Like

 2. ik heb een tuin, maar geen groene vingers. Er zijn vast en zeker in de stad groene vingers zonder tuin. Vandaar dat ik af en toe een ‘transitie tuin tafel’ organiseer. Maar daar hoef je niet op te wachten. Wie wil een stukje ‘eetbare tuin’ in wording ontdekken en mee-maken?

  Like

 3. achter ons huis ligt een gigantisch garagecomplex….zo eentje met 50 garages, middenin een huizenblok, allemaal grenzend aan tuinen. Ik heb ook al zo’n dromen gehad : alle daken eraf en vervangen door glas, en zo heb je serres!!! En een serre heb je wel nodig in Hoboken, bij ons wordt kweken in open lucht afgeraden owv het loodstof dat hier nog af en toe opwaait…Een parkeermoestuin is een prachtig idee!

  Like

 4. Super initiatief! Maar ik zou wel uitkijken naar grotere potten, de maat van een grote emmer is het minimum, anders droogt de grond te snel uit. Dit hebben we de voorbije 5 jaar ondervonden op onze koer.

  Like

 5. inderdaad Steven, je kan beter kiezen voor recipiënten met een groter volume, niet enkel tegen het snel uitdrogen, maar ook voor een groter wortelgestel en dito groeipotentieel en opbrengst.

  mijn ervaring is om vierhoekige stapelbare PE-verhuisdozen te gebruiken van 20-30 liter, hierdoor wordt de oppervlakte voor bijna 100 % benut.
  ook een goed idee is het gebruik van IKEA-zakken: deze zijn zeer sterk en bieden een extra groot volume en zijn ook vierhoekig.

  ik heb mij ondertussen een vijverfonteintje op PV aangeschaft. De pomp hiervan kan, mits plaatsing van een darmpje van de regenton naar de plantbak(ken), perfect gebruikt worden als beregeningstool.
  Enkel op zonnige dagen (dus op momenten met de meeste nood aan beregening), gaat de pomp in werking :).

  Like

 6. Kleine tip: je plantjes zijn als ik het zo goed zie, bereikbaar voor iedereen. Jongeren vinden het soms “cool” om hun marihuana zaadjes in je potten te dumpen en dan sta je plots voor je het weet met de politie aan je deur 😉

  Heb het zelf nog meegemaakt op de middelbare school…

  Like

 7. Van je huisbaas heb je wel iets geleerd:
  als je iets vraagt en het antwoord nee is …
  Toch is de vraag in zijn hoofd gezaaid. Laat het maar groeien, een na een tijdje krijg je wel een “ja”.

  Heb je nog moeilijke vragen bij mensen, waar het aantwoord zeker “nee” is, vraag het toch, en laat ze met rust, ze zullen het zelf kweken…

  Jammer geldt dit ook voor slechte idëeen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s