eigen voedsel eerst


Voor de Brusselaars (en omstreken natuurlijk), vanavond start de vijfde editie van Burning Ice in het Kaaitheater. Het is een mini-festival rond cultuur en natuur met veel aandacht voor voedsel. Zo komt Caroline Steel spreken (de auteur van het ‘de Hongerige stad’) zijn er conferentie en installatie rond ‘urban farming’ en nog veel meer. Zeker de moeite dus.

Rond lokaal voedsel is er deze week in Gent ook een ronde tafel. Een initiatief van de Vooruit en DOK om iedereen die in het Gentse bezig is met voedsel bij elkaar te brengen. Rond hetzelfde thema heb ik ook een stukje geschreven voor de Voedselteams.  Je kan het hieronder ook nalezen.

Het is al een tijdje bekend dat de Gentse Sp-a voor de volgende verkiezingen in zee gaat met Groen. Gezien de scores van beide partijen bij vorige verkiezingen is de kans reëel dat dit kartel de kern zal vormen van de nieuwe coalitie. In het kartelprogramma is de aanwezigheid van het thema voedsel opvallend. Wellicht is dit het eerste programma in Vlaanderen waar een reeks expliciete maatregelen voorzien zijn rond landbouw en voedsel.

Het kartel vertrekt dan ook vanuit de vaststelling dat steden zich moeten voorbereiden op een koolstofarme toekomst en minder afhankelijk moet worden van ingevoerde olie en voedsel. In het hoofdstuk economie ligt de nadruk op lokale en groene economie en wil het kartel een ondersteunend beleid opzetten voor stedelijke en randstedelijke bio-landbouw gericht op directe levering in het stedelijk gebied.

Dit sluit aan bij de keuze om coöperatieven te gaan ondersteunen, wat interessant kan zijn voor ‘Community Supported Agriculture’  initiatieven. Het kartel wil ook letterlijk ruimte maken voor deze stadslandbouw, wat niet evident is in een stedelijke omgeving. Het kartelprogramma spreekt over steun aan kleinschalige alternatieven en vermeldt volkstuinen en Voedselteams. Om de horeca te ondersteunen wordt in het programma een link gelegd naar de mogelijkheden voor biologische landbouw om de culinaire troeven van Gent te versterken.

Een klimaat

Het hoofdstuk klimaat en duurzaamheid omvat verschillende aandachtspunten die interessant zijn vanuit het perspectief van lokale, biologische landbouw. Het nieuwe stadsbestuur (indien het kartel in de coalitie zit uiteraard) wil inzetten op een actief voedselbeleid gericht op het promoten van gezond en betaalbaar voedsel. Het kartel kiest voor het ondersteunen van de eiwit transitie door het stimuleren van vleesvermindering en wil ook iets doen aan de voedselverspilling. Daarbij wordt in eerste instantie gekeken naar wat er kan gebeuren in de horeca, scholen, organisaties en bedrijven.

Lokale voedselproductie zal gestimuleerd worden via biomarkten, volkstuinen, stadslandbouw en opnieuw de Gentse voedselteams. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door het faciliteren van de zoektocht naar geschikte ruimtes voor depots, hetgeen vaak een knelpunt blijft. Om de korte keten te ondersteunen wil het kartel bioboeren aantrekken in de rand van de stad. In het programma is echter niet uitgewerkt hoe dit zal gebeuren.

Het verkiezingsprogramma omvat voorstellen om de bevolking actief te betrekken met de reeds vermelde thema’s zoals vleesvermindering, gezonde voeding, biologische voeding en voedselverlies. Daarbij zal gewerkt worden met stimulerende programma’s voor specifieke doelgroepen zoals jongeren en bedrijven.

Een voedselraad

Om al deze actiepunten waar te maken wil het Sp-a-Groen kartel tenslotte overgaan tot de oprichting van een foodcouncil of voedselraad. Daar moeten alle actoren samenwerken en het nieuwe stadsbestuur adviseren rond een breed gamma van onderwerpen betreffende gezond en betaalbaar voedsel.

Al bij al een interessante aanzet voor een lokaal beleid rond voedsel waarbij we ons ondermeer lieten inspireren door de inhoudelijke bijdragen van Voedselteams hierover. Het zou me trouwens niet verwonderen mocht bij de verkiezingen van 2018 het thema voedsel een nog veel prominentere plaats innemen. Want de volgende jaren zullen we meer dan ooit geconfronteerd worden met de noodzaak om een deel van ons voedsel dichterbij te produceren. Wie weet kunnen de ervaringen in Gent en andere steden ons heel wat leren.

Steven Vromman, lid voedselteams Sint-Amandsberg, Low Impact Man en kandidaat op de Spa-Groen lijst in Gent.

3 reacties op ‘eigen voedsel eerst

  1. De Natuurfrituur werkt op alle aspecten van duurzame voeding, inclusief sociale duurzaamheid voor diegenen die in de keten werken! Zelfs voor het aspect voedselverlies hebben we een project bedacht!
    We hebben alleen nog kapitaal nodig om aan de slag te gaan om elke Gentenaar van lekker, feestelijk en duurzaam van voedsel te voorzien. Vooral op feesten en evenementen, maar als jullie willen ook op een vaste (afhaal) locatie.
    Dus niet alleen filosoferen, maar ook gewoon doen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s