de utopie van de vrije markt


Voor druilerige regendagen in juni heb ik nog een mooie aanbeveling, het boek ‘de utopie van de vrije markt’ van Hans Achterhuis. Achterhuis is niet de eerste de beste, maar een filosoof die al heel wat belangwekkende boeken heeft geschreven, denken we maar aan ‘de markt van welzijn en geluk’ en ‘het rijk van de schaarste’.

In dit boek bestudeert hij de herkomst en de aard van het dominante economische en culturele denkmodel: ‘de vrije markt’. Als filosoof duikt hij diep in de geschiedenis van handel drijven en bekijkt de huidige vrije markt economie in relatie tot een reeks filosofen en economen. Zijn basisstelling is dat ons huidig model een utopische ideologie is, en dus niet een ‘wetenschappelijk vaststaand model’.

Want in de media hoor je de hele tijd mensen die beweren dat groei noodzakelijk is, dat markten moeten vrij gemaakt worden, dat concurrentie voor iedereen beter is enzovoort. Vaak worden deze ideeën gepresenteerd als natuurkundige wetten waar niet aan te ontkomen is. In die zin toont dit boek op een zeer diepgaande en overtuigende  wijze aan dat dit niet het geval is. En zoals bij alle utopieën zitten er heel wat gevaarlijke kanten aan het blind geloof in de vrije markt. Hij gebruikt onder andere voorbeelden die ook zijn uitgewerkt in het schitterende boek van Naomi Klein, waar ik hier al over schreef. Tegelijk is het een filosofische onderbouwing van de stellingen van Paul Vergaeghe.

Dan denk ik, zouden grote verdedigers van de vrije markt zoals Bart De Wever, Alexander De Croo of  ideologen van de Itinera denktank dit soort boeken ook lezen? Zouden ze bereid zijn in debat te gaan met mensen als Achterhuis en tenminste al bereid zijn om te luisteren naar dit soort kritieken?  Ik hoop het maar.

Ps: in  DS weekblad stond dit weekend ook een interview met Achterhuis, alvast een goede inleiding in zijn ideeën. Anders moet je maar eens op zoek gaan naar het boek in de bibliotheek.

3 reacties op ‘de utopie van de vrije markt

  1. Al enkele jaren oud, maar ook het boek “23 dingen die ze je niet vertellen over het kapitalisme” van Ha-Joon Chang is beslist een aanrader!

    Like

  2. “De utopie van de vrije markt” is zéker het lezen waard.Wat hij zegt over neoliberalisme als utopisch gedachtengoed, en over verschillen tussen Europa en Amerika, is iets wat veel te weinig gekend is.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s