stop de groei


Je mag de radio niet opzetten of de krant niet opendoen of daar zijn ze weer: we hebben groei nodig. Economen en politici struikelen over elkaar om te roepen dan we meer groei nodig hebben, meer competitiviteit, meer flexibiliteit.  Het kan aan mijn beperkte intelligentie liggen maar ik begrijp dit niet.

We zitten nu al jaren in een zware crisis die veroorzaakt wordt door steeds meer groei, er verschijnt wel elke week ergens een rapport met de rampzalige gevolgen die ons te wachten staan door de groei. En wat is de conclusie, we willen nog meer en harder groeien.  De problemen oplossen met de principes die de oorzaak van de problemen vormen. In het beste geval zegt iemand er bij dat de groei liefst ‘groen’ moet zijn of  ‘duurzaam’ of  ‘kwalitatief’.  Maar de groei zelf in vragen stellen is blijkbaar nog erger dan vloeken in de kerk.

Vergeet die groei. Het tijdperk van de onbeperkte groei is over. Hier en daar zullen er nog wel eens een paar groei-kwartalen zijn, maar de opgaande lijn van de voorbije 50-60 jaar is gewoon afgelopen.  Voor wie het nog eens in 300 seconden samengevat wil zien waarom kan dit even bekijken.

Als we al groei nodig hebben dan denk ik groei van:

 • veerkrachtige gemeenschappen
 • gezond verstand (namelijk verstand dat grenzen aanvaard)
 • systemen om te delen en hergebruiken
 • verbondenheid met elkaar en de natuur
 • biologische groenten
 • het aantal bewuste consumenten
 • protest tegen de groeidwang

 

5 reacties op ‘stop de groei

 1. Mijn intelligentie zal dan ook niet hoog zijn, want ik begrijp dat van die eeuwige groei en moordende competitiviteit totaal niet meer!;-)

  Like

 2. Liefst ook geen verdere groei van de loonkloof, best in geen enkel land. Net nog op het nieuws gezien: in België verdienen de 20% rijksten 4 keer meer dan de 20% armsten. De cijfers over de 10%, 5% of 1% rijksten werden vreemd genoeg niet mee vermeld…

  Like

 3. Ja, het is waar. Ik ondervind het dagelijks aan de lijve. Wij hebben niets te kort : teveel kledij, teveel speelgoed voor de kinderen, te veel schoenen, teveel prullen en spullen, een auto, een eerder groot huis. Maar de boekskes en de tv willen ons laten geloven dat het allemaal nog niet genoeg is … onze kledij, onze woning en onze tuin zou na korte tijd hopeloos verouderd zijn en dat verdient een “make-over”. Al het oude moet weggegooid worden en plaats ruimen voor nieuwe dingen. De straat en de buurt waarin ik al woon sinds mijn kindertijd is onherkenbaar veranderd. Alles is volgebouwd en dagelijks raast er druk verkeer voorbij ons huis, waardoor de deuren rammelen. De kinderen worden wakker om 4 uur ’s morgens omdat de vrachtwagens door onze straat denderen. Wat wij tekort hebben is in feite gratis : stilte, open ruimte, natuur, frisse lucht, … helaas voor ons (en voor vele anderen) … niet te verkrijgen. Jammer!

  Like

 4. die loonkloof is blijkbaar een marktprobleem : er zijn te weinig managers. magager is dus een knelpuntberoep. er moeten dus dringend vdab opleidingen komen, en reclame voor studies manager in de media. wellicht is managers importeren van landen waar ze met een overschot zitten ook een oplossing … of als het slaagpercentage aan managerscholen te laag is sleutelen aan de opleiding zodat ook dat opgelost geraakt.
  Met wat goede wil is dat dus zo opgelost. Wie is er minister van onderwijs ?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s