anders wonen


In april vorig jaar heb ik hier een oproep gedaan om deel te nemen aan de enquête  van de Vlaamse regering over wonen in de toekomst. Ondertussen zijn de resultaten bekend en die zijn wel bemoedigend. De meerderheid van de deelnemers aan de bevraging zou liefst in een stad wonen zoals Freiburg. Een compacte stad dus, met veel groen, autoluw, energiezuinige wijken, een degelijk openbaar vervoer en gemeenschappelijke voorzieningen.

Dat we nu nog heel ver weg zijn van dit ideaal mag wel blijken uit de uitstekende Panoroma uitzending van enkele weken terug. Je kan ze hier nog eens herbekijken. Wat ook duidelijk is uit de reportage is dat alle oude beleidsplannen rond het verstandig omgaan met onze schaarse ruimte jammerlijk mislukt zijn. Of het nu wel zal lukken om de grote omslag te maken is dus nog de vraag. Daarnet kon je op Peeters en Pichal horen hoe Philippe Muyters probeert de nieuwe richting aan te geven. Hij is vooral erg voorzichtig en wil niet gezegd hebben dat we dan zullen moeten inleveren op ruimte, vrijheid, comfort of luxe.  Het Groenboek dat nu als discussiedocument wordt voorgelegd begint wat dat betreft ook met een vreemde quote: ‘Het netwerk van vele kleinere stedelijke regio’s kan wedijveren met andere innovatieve regio’s van wereldformaat.” Het gaat dus in essentie niet over het verhogen van de levenskwaliteit maar alweer om concurrentie en competitie.

Aan de lancering van het groenboek is ook een voetafdrukberekening gekoppeld waar je ruimtelijke voetafdruk kan worden berekend. Ik heb de test alvast gedaan en dat ziet er goed uit. Tenslotte kan je er ook je mening geven over 11 sleutelkwesties rond ruimtelijke ordening. Ik zou dus alvast aanraden om die oefening eens te doen en zo duidelijk te maken dat we echt wel andere keuzes willen maken. Niet om de ‘grootste’ of ‘de beste’ te zijn, maar omdat we geloven dat een andere visie op wonen zowel ecologisch als sociaal noodzakelijk is.

 

9 reacties op ‘anders wonen

 1. toch een beetje een rare berekening hoor. Ik scoor op alles beter dan gemiddeld Vlaanderen, zoals jij. Maar omdat ik les geef, en dus een klaslokaal heb, scoor ik qua werk veel slechter dan gemiddeld Vlaanderen? Mss omdat ik aangeef dat het op meer dan 12 km van thuis verwijderd lig, maar dat programma neemt niet mee op dat ik die afstand met de fiets doe…want als tip staat er “ga met de trein”, en “deel je kantoor(???) met iemand”.

  Like

  1. Heb net hetzelfde gemerkt (ben ook leerkracht). Nochtans wordt ons gebouw heel efficiënt gebruikt, alle klassen maximaal bezet en sportzalen en ruimtes die ook gebruikt worden na de lessen en tijdens de vakanties.

   Like

 2. Ik scoor ook slecht omdat ik in het onderwijs werk en omdat ik ver van mijn werkplaats woon. Deze rit wordt echter duurzaam (trein + fiets) gemaakt. Een vriendin van mij leeft ook echt heel ecologisch en was ook teleurgesteld in haar score.

  Like

 3. Die test is me dunkt teveel gebaseerd op de gemiddelde Belg – en dat is voor de meeste bezoekers hier niet echt een correcte beschrijving… Ofwel onderschatten we de impact van onze verplaatsingen – zelfs al is dat via openbaar vervoer… Hoe goed scoren de Lijn en de spoorwegen op vlak van efficiëntie en duurzaamheid? Het kan zeker beter…

  Like

 4. Ik had ook de indruk dat er met een ZEEEER grove borstel door gegaan wordt. Op zich wel een goed initiatief, maar pover uitgewerkt.

  Like

 5. Er zitten inderdaad rare zaken in die test. Zo vraagt men wel naar een buitenverblijf in Vlaanderen, een buitenverblijf in de Ardennen of ergens in de rest van de wereld lijkt niet van belang.

  Ook ik scoor zeer slecht op het gebied van werken, wat mijn inziens absurd is.

  Like

 6. De site gaat over ‘ruimtegebruik’ niet over ‘ecologische voetafdruk’. Dat is niet hetzelfde. Ruimtegebruik heeft dus ook een ecologische voetafdruk, net zoals mobiliteit en andere thema’s. Daarom scoort bijna iedereen ‘slecht’ op werk. En omdat we er met zijn allen van uitgaan dat we daar weinig in te kiezen hebben, zijn we verontwaardigd over onze slechte score. Enerzijds is natuurlijk altijd een keuze! En is het aan ons om niet langer mee te gaan met de stroom. Anderzijds vertelt het iets over de ruimtelijke ordening van Vlaanderen en de combinatie wonen en werken. Het is immers veel duurzamer om in steden te wonen en er ook te werken, en niet apart in kantoren te zitten, maar die optimaal te delen. Dat geldt overigens voor veel infrastructuur. Zo zijn er heel veel lege, professionele schoolkeukens terwijl cateraars helemaal van nul een ruimte moeten inrichten. Het zou dus veel duurzamer zijn mocht er een inventaris komen van onderbenutte ‘installaties’ om te werken en die beter te verdelen. Ook in het onderwijs is het nu zo dat veel van het toeval afhangt, en mensen van punt A naar de school in punt B moeten en vice versa… Er is eigenlijk nooit gedacht aan een ‘juiste geografische spreiding’ van leerkrachten (en leerlingen)…

  Like

  1. Ja Lucie, maar het stoort me vooral dat ik invul dat ik GEEN auto heb, bijna nooit het openbaar vervoer neem, enkel de fiets, en dat ik als tip krijg “neem wat vaker de trein”(dus: ze raden me een SLECHTER alternatief aan???). En mijn klaslokaal, waar ik halftijds les geef, wordt de andere 21uren 100% gebruikt door andere lk. En ik zou “mijn kantoor moeten delen met iemand anders”. Ik heb geen kantoor. Mijn kantoor is thuis. Ik werk hoofdzakelijk thuis. Ze houden bij de eindscore gewoon geen rekening met het totale plaatje, ze berekenen gewoon het resultaat vraag per vraag. Ik vul in dat ik geen auto heb, en verderop, bij mijn werksituatie, gaan ze er gewoon van uit dat ik sowieso met de auto rij(typisch hokjesdenken)Enfin, zo’n testen zijn leuk, en ik zal me er niet door laten ontmoedigen.Ik hoop voor ieder ander van jullie hetzelfde ;-). En ik zou zo stoppen met werken, één probleem : dan hebben we geen huis en geen eten meer. Dus dat is geen keuze. Werken is een noodzaak, en ik heb het tot een minimum beperkt.
   Groetjes
   MV

   Like

 7. Hmm, mijn voetafdruk is te groot voor Vlaanderen, omdat ik ver van mijn werk woon (waar ik wel naartoe ga met de fiets + trein). Bovendien heb ik aparte vergaderzalen ter beschikking, maar die worden ook door al mijn andere collega’s gebruikt (en dat zijn er meer dan 200!) en omdat ik een auto heb (die nochtans op LPG rijdt en die ik bijna nooit gebruik). Bovendien heb ik geen gemeenschappelijk woonruimten, maar ik woon in een bestaande woning en zal nooit nieuwbouw (met gemeenschappelijk ruimten) bouwen. Jammer dat de test een beetje kort door de bocht gaat….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s