improvisatie


Het zal niemand verbazen dat ik regelmatig een flesje wijn kado krijg na afloop van een lezing of debat. Soms ook wel eens koekjes of chocolade,  en dat is dan vooral goed nieuws voor de kinderen. Maar ik apprecieer het zeker als de organisatoren op zoek gaan naar een iets origineler attentie. Zo kreeg ik enkele weken terug na de lezing voor NT2 in Antwerpen twee tickets voor een voorstelling van de Belgische Improvisatie Liga. Deze club zorgt voor wedstrijden voor improvisatietheater.

Dus gisteren ben ik gaan kijken zo’n wedstrijd in Gent. Op het podium een arena, bij het binnenkomen krijg je kaartjes om je mening te geven én een pantoffel die je naar de spelers of de scheidsrechter kan gooien. Er is een flamboyante presentator, een muzikant en een echt scorebord. Met het nodige spektakel worden dan beide ploegen aangekondigd (telkens met 4 spelers) en kan het spel beginnen. De scheidsrechter leest een opdracht voor, bijvoorbeeld: ‘gemengde improvisatie, stijl Western, thema ‘met dank aan de jagers’, 6 minuten.’ Dan beginnen de ploegen erop los te improviseren. Na elke sessie mag het publiek dat met kaartjes zijn voorkeur voor een ploeg aangeven, na twee maal 45 minuten is de winnaar bekend.

Zeker een amusante avond met hilarische momenten zoals fietsbevallingen, operette scènes op een schip en pantoffelregens na nog eens een betwistbare beslissing van de scheidsrechter. Normaal gezien mag na afloop van de wedstrijd een speciale gast nog drie spelers sterren geven. Maar door omstandigheden had Bart Cannaerts die de gast zou zijn afgezegd en hadden ze er niks beter op gevonden dan mij die rol te laten spelen. Ik heb dus maar een ecologische evaluatie gemaakt van de improvisaties en de hoofdprijs toegekend aan Jeroen, een schitterende improvisator, en omdat hij kaal is degene die ongetwijfeld het minste shampoo gebruikt. Na afloop kreeg ik dan … een fles cava. En zo heb ik aan de sessie bij NT2 dan toch een flesje overgehouden én een hele leuke avond.

2 reacties op ‘improvisatie

  1. Improvisatietheater vind ik ook geweldig. Dat improviseren kan je inderdaad altijd en overal gebruiken aangezien je een probleem niet kan oplossen met dezelfde denkwijze die het gecreëerd heeft (Einstein).

    Like

  2. Fijn dat je het leuk vond, Steven! Altijd welkom voor een volgende voorstelling in Gent, Antwerpen of Brussel. Groet, Jeroen van de BIL via de account van vriendin Saar van NT2 (niet de kale die zo goed speelde).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s