bloemen op het stort


Door de combinatie van een trouwfeestje gisterenavond en het invoeren van het zomeruur was ik een beetje aan de late kant toen ik ging meehelpen met de honderden vrijwilligers van de Gentse grote kuis. Aan het Rozenbroekpark waren al tientallen mensen druk bezig om enkele grote stukken op te ruimen en klaar te maken voor het inzaaien van bloemen.

Aan deze stukken grond vlak naast het park is trouwens nog een verhaaltje verbonden. In principe gaat het om bouwgrond, maar die bevind zich echter bovenop een oude stortplaats. Wat maakt dat alvorens er mag gebouwd worden de grond 3 meter diep moet worden afgegraven en het hele stuk moet worden gesaneerd. Dit is echter zo’n dure operatie dat daardoor de grond zo goed als waardeloos is geworden. Ook de stad Gent overwoog even om de stukken aan te kopen voor sociale woningen, maar de kostprijs van de sanering maakte dit onmogelijk. Deze grond gebruiken voor fruitbomen of moestuinen kan ook niet (omwille van de giftige ondergrond), dus wat er nu gezaaid wordt is meerjarige wilde bloemen. Om het toch een beetje op te fleuren. Het is een van de vele voorbeelden van ondoordacht handelen van de vorige generaties met grote gevolgen voor langere tijd. Het is nochtans een mooie plekje voor een klein stro-housing gemeenschap. Maar bovenop een voormalig stort gaan wonen is ook voor mij wat van het goede te veel.

In elk geval een mooie actie van buurtwerk en guerilla gardening (want de bloemen zijn er gezaaid zonder toestemming). Deze zomer plaats ik nog eens een foto van het resultaat.

Een reactie op “bloemen op het stort”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s