superzaaidag


Gisteren (woensdag) was een superzaaidag. Het begon ’s morgens al met een overleg met Timelab, die in kader van het Springcamp 2012. Daarbij zullen 12 internationale artiesten een week lang werken rond het thema van ‘System Error: in times of crisis, artists take a stand‘. Daarnaast is er nog een randprogramma voor het publiek waar ik aan mag meewerken op 26 maart, waarbij we een avond organiseren over nieuwe systemen van handel, voedselproductie geld en economie. Deze morgen gezaaid, te oogsten binnen enkele weken.

In de namiddag was er de lancering (of kick-off zoals zoiets tegenwoordig noemt) van Green Track, het transitienetwerk voor de kunstensector in Gent. We waren benieuwd hoe de kunstenorganisaties zouden reageren op het voorstel, maar tot onze vreugde kwamen maar liefst 23 organisaties de engagementsverklaring ondertekenen (en nog anderen die er niet konden wij zijn willen nog aansluiten). Van de Vlaamse Opera tot Victoria De Luxe, van het NTGent tot de Vieze Gasten, dezen en nog veel meer hebben zich geëngageerd om mee te werken aan de transitie van de sector naar een olie-onafhankelijke en klimaatneutrale manier van werken.

Dit was natuurlijk maar een eerste stap, en er zal nog veel moeten gebeuren, maar de creativiteit van deze sector kan een belangrijke rol spelen in het verbeelden van de toekomst die we samen zullen moeten uitwerken. Deze middag gezaaid, het oogsten kan vele jaren duren.

En dan om af te sluiten gisteren avond de eerste les van ‘moestuinieren in potten’. Een organisatie van Velt-Damvallei en de KWB. Daarbij hadden ze gerekend op een 20-tal deelnemers, maar de inschrijvingen zijn stopgezet toen er 60 inschrijvingen waren. Prachtig toch om te merken hoe de interesse in zelf tuinieren aan het groeien is. Na een boeiende uiteenzetting van Jos over de kneepjes van het samenstellen van de potgrond of het kiezen van de juiste tomatensoort mochten we zelf aan de slag.

Iedereen mocht enkele potten vullen met zaadjes en plantjes. Voorwaar een prettige activiteit om zo met ruim zestig mensen in de grond te woelen en de juiste dosis lavapoeder en bentoniet (gemalen klei) in de grond te kneden.  Ik vermoed dat met deze basiskennis de opbrengst van mijn potten tuintje wel een stukje hoger zal zijn dan vorige keren. Vanavond gezaaid binnen enkele weken/maanden op mijn bord. De foto is niet van goede kwaliteit, maar misschien kan je iets proeven van de sfeer.

En als kunstenaars en tuiniers de handen in elkaar slaan, dan zou er wel eens iets heel mooi kunnen groeien. Trouwens ook in Gent, maar dan vandaag, de lancering van het duurzaamheidsplan van de UGent. Al deze groepen wachten (gelukkig) niet op de nieuwe coalitie om zelf aan de slag te gaan rond de stad van de toekomst.  Als nu nog de kappers, de notarissen en de taxichauffeurs een transitieplan opstellen dan komt het misschien nog goed.

Een reactie op “superzaaidag

 1. Wauw, een superdag achter de rug zo te zien…
  Toch knap om zien hoe een project ( het gaat nu even gewoon over je LowImpactMan zijn) zo kon uitgroeien op die jaren tijd…
  Hoeveel mensen zouden al wel niet geïnspireerd zijn op die tijd, alleen al door het lezen van, doorklikken naar en verder lezen over…
  Ook de vaak kritische commentaren op je blog leren ons veel bij! Sinds het begin ben ik een trouwe lezeres en nog steeds blijf ik dagelijks je post lezen…
  Wilde dit toch allemaal even kwijt ;o)))…
  Een topprestatie kortom en nu dit, eenvoudigweg de handen in elkaar slaan met een hele groep aan mensen die toch wel van betekenis kunnen zijn.
  ‘Eenvoudig’ betekent daarom nog niet dat het simpel was, is of zal worden, dit wordt in het boeddhisme bijvoorbeeld ook vaak gesteld, een eco-religie/filosofie bij uitstek, reeds duizenden jaren lang: het is niet omdat iets eenvoudig klinkt, dat het daarom simpel is…

  Gewoon verder doen is zeer zeker de boodschap!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s