plantaardig


Dat meer plantaardige voeding een goede keuze is voor mens, planeet en dier is ondertussen wel al duidelijk. Toch hoor ik vaak van mensen dat ze wel willen minder vlees en vis eten, maar niet altijd weten hoe er aan te beginnen. Ze vrezen dat ze allerlei voedingsstoffen zullen mankeren, ze weten niet wat soort vervangproducten nu wel ok zijn of hoe ze klaar te maken. Voor startende vegetariërs is er alvast een interessant hulpmiddel met www.plantaardigplan.be Op deze site kan je een persoonlijk profiel maken en krijg je een gepersonaliseerd week menu en een hoop handige tips om stap voor stap de dierlijke producten te vervangen.  Handig is ook de recepten databank waar je op basis van enkele criteria (ingrediënt, moeilijkheidsgraad e.d.) meteen lekkere recepten kan opvragen.  Plantaardig plan is een initiatief van de Alpro foundation die natuurlijk graag willen dat we meer plantaardige producten gaan gebruiken.

Voor de vragen over melk is er dan www.melkmoetniet.be een site van Eva. Daar worden een aantal vooroordelen (of mythes) over melk doorprikt. Want ook die opmerking krijg ik vaak: melk is toch gezond, we kunnen toch niet zonder melk enzovoort. Het kan geen kwaad deze ideeën eens te toetsen aan wetenschappelijke bevindingen en vooral ook te beseffen wie er belang bij heeft dat we zo veel melk drinken.

Om het lijstje compleet te maken verwijs ik nog eens naar www.vleeswijzer.nl waar je kan nagaan hoe het zit met de milieu-impact en de impact op dierenwelzijn van alle eiwitbronnen. Dus ook de tofu en seitan zijn in het lijstje opgenomen. Dit is dan weer interessant voor de mensen die beweren dat de Braziliaanse regenwouden verdwijnen omdat we meer en meer soja producten eten. Ook dat klopt niet natuurlijk 95% van alle soja wordt gebruikt als veevoeder.  Wie trouwens meer wil weten over soja, krijgt dan weer heel wat nuttige informatie op deze site van Wervel.

Kortom, alle informatie die we nodig hebben om de juiste keuzes te maken is ergens te vinden, het is alleen een kwestie van sommige zekerheden (van vlees wordt je sterk) in ons hoofd eens in vraag te durven stellen.

9 reacties op ‘plantaardig

 1. Ook een goed voorbeeld van de mythe dat je vlees zou nodig hebben, is het bestaan van -ongelooflijk maar waar- vegetarische bodybuilders ! Kort samengevat komt het er op neer dat je geen vlees, wél proteine nodig hebt. En die vind je zelfs geconcentreerder in bijvoorbeeld quinoa dan in vlees.

  Like

  1. Dat is wel erg kort door de bocht. Gedroogde Quinoa bevat inderdaad meer eiwitten (per gewichtseenheid) dan niet gedroogd rundvlees, maar een mens eet natuurlijk geen gedroogde Quinoa. In normale (gekookte, eetbare vorm) bevat Quinoa minder eiwitten dan rundvlees.

   Als men het over proteïne heeft, dan moet men het eigenlijk vooral over essentiële aminozuren hebben. Quinoa scoort op dat gebied inderdaad zeer goed, en is dus een zeer waardevol voedingsproduct voor vegetariërs. (Al bevat het – zoals alle plantaardige voedingsmiddelen – geen vitamine B12.)

   Like

   1. Dag Renaat, mijn kennis reikt niet zo ver dat ik het aantal proteïnen droog/vs niet-droog ken. Maar denk dat we het eens zijn dat er voldoende niet-dierlijke bronnen van proteïne zijn zodat een vegetariër op dat vlak niets te kort hoeft te komen.
    En denk dat je met Quinoa en bruine rijst ook iets minder risico loopt op allerlei toevoegingen die wel in rundsvlees zitten.

    Like

   2. Er zit tegenwoordig alleen maar b12 in vlees omdat het als supplement aan het voer wordt toegevoegd.
    Oorspronkelijk komt b12 in de natuur voor en wordt het gemaakt door bacterieën.
    Vleeseters eten het dus ook als supplement. Voor vegetariërs is het verstandig om b12 te nemen want vegetarische voeding kan krap zijn aan b12.
    Ik eet bijna helemaal vegan en neem al jaren b12 als supplement.

    Like

   3. @ VeggieMo,

    ik ben al jaren vegetariër, dus weet het nemen van vitamine B12-supplement of het eten van vlees eigenlijk (wat vitamine B12 betreft) op hetzelfde neerkomt.

    Maar ik stel vast dat er nog regelmatig vegetariërs en veganisten zijn die zich er onvoldoende bewust van zijn dat in geen enkel plantaardig voedingsmiddel (van nature) vitamine B12 zit.

    Tevens vind ik het belangrijk dat mensen correcte informatie krijgen en geven, ook over vegetarisme en vlees. Er zijn goede redenen om vegetarisch te eten, maar men moet zich wel bewust zijn van de ‘addertjes onder het gras’.

    Like

 2. Ik heb die site ‘plantaardig plan’ van Alpro soya eens bezocht. Die ziet er heel mooi uit, maar ik stelde op een paar minuutjes tijd toch wel wat kinderziekten vast. Zo kreeg ik geen zoekresultaten toen ik een gewoon hoofdgerecht zocht dat op 45 minuten kon bereid worden. Toen ik daar ‘1 uur’ van maakte, kreeg ik een recept waarin ik zowaar 480 g kippenfilet moest verwerken.

  Like

  1. Dezelfde bevindingen bij mijn bezoek aan de site daarnet. En eigenlijk zit ik ook met een paar vragen ivm de Alpro Foundation zelf!

   Like

  2. Het Plantaardig Plan (www.plantaardigplan.be) is een initiatief van Alpro Foundation dat het grote publiek wil laten kennismaken met een meer plantaardige manier van eten voor mens en planeet. Het plan helpt mensen om op een eenvoudige manier de focus in hun maaltijden te verschuiven naar een meer plantaardig en dus gezonder voedingspatroon. Het Plantaardig Plan neemt daarom je voedingsgewoontes onder handen. Geleidelijk aan worden kleine veranderingen gemaakt in de voeding om zo nieuwe gewoontes aan te leren. In het begin zijn het kleine zaken, zoals het invoeren van plantaardige bak- en smeervetten en het vergroten van de groenteportie. We werken week per week en brengen dagelijks gepersonaliseerde actiepunten, tips en receptideeën aan. Het Plantaardig Plan werd opgesteld door een team van internationale diëtisten en wordt ondersteund door het wetenschappelijke adviescomité van de Alpro Foundation.
   Het is niet de bedoeling van iedereen vegetariërs te maken. Het doel van dit programma is om een gezond eetpatroon op te bouwen door de verhouding van de plantaardige en dierlijke eiwitten tot een 70/30 balans te brengen wat volgens wetenschappelijk onderzoek bevorderlijk is zowel voor de gezondheid als voor het milieu. Dus anders gezegd streven we naar een inname van 70% plantaardige eiwitten en 30% dierlijke eiwitten vandaar dat een recept met 120g kippenfilet per persoon opgenomen is in week 1 van het starterprogramma. In week 2 bouwen we af naar 100g en dan verder naar 80g in week 3.
   Het online programma is nog niet lang actief en alle tips om het programma te optimaliseren zijn welkom.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s